Početna Gradske teme Useljenje u 94 nova stana za izbeglice na proleće 2022. godine

Useljenje u 94 nova stana za izbeglice na proleće 2022. godine

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Veternik i tom prilikom obišao gradilište u Ulici Milana Tepića na kojem napreduju radovi na izgradnji stanova za izbegla lica. Obilasku su prisustvovali i komesar Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić, v.d. direktora Jedinice za upravlјanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević, šefica predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Frančeska Boneli, kao i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Nј.E ambasador Jan Bratu.

– Radovi na izgradnji nova 94 stana za socijalno ugrožene izbegličke porodice teku u skladu sa planom, odnosno predviđenom dinamikom. Na proleće 2022. godine očekujemo uselјenje porodica u ove stanove. To će biti prelepo naselјe sa parkovskim površinama, dečjim igralištima, uređenim parkinzima, i u blizini novog vrtića čija je izgradnja u toku. Pre izvesnog vremena smo u Veterniku završili 276 stanova za socijalno ugrožene porodice i hvala svima koji su učestvovali u tom projektu. Krajem septembra, ako se sve bude odvijalo prema planovima, očekujemo uselјenje u 152 stana u Futogu. To znači da će više od 1000 izbegličkih i socijalno ugroženih porodica koje su ostvarile pravo i na druge vidove pomoći preko ovog Projekta, kao što je pomoć u građevinskom materijalu i drugo, biti stambeno zbrinuto u Novom Sadu. Ovo je velika pobeda svih nas, a posebno lјudi kojima se trajno rešava stambeno pitanje. Oni su se opredelili da žive u Novom Sadu, koji jeste njihov dom i mi smo srećni zbog toga, a ovo je prvi put da sa inopartnerima i partnerima sa republičkog nivoa trajno rešavamo njihovo prebivalište, što pokazuje snagu države – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Komesar Komesarijata za izbeglice Republike Srbije Vladimir Cucić rekao je da je vrlo zadovolјan saradnjom sa Gradom Novim Sadom i podsetio na današnji datum pre 26 godina, na „Oluju“ i period kada je hilјade lјudi izgubilo krov nad glavom i otišlo sa svojih ognjišta.

– Zajedno sa međunarodnom zajednicom i našim prijatelјima rešavamo sve probleme i nastavićemo snažno da delamo i u budućnosti, u pogledu rešavanja pitanja interno raselјenih lica sa Kosova – rekao je Cucić.

Vršilac dužnosti direktora Jedinice za upravlјanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević podsetio je na to da se pored kupovine stanova, radi i na konkursima za kupovinu seoskih domaćinstava, građevinskog materijala, izgradnju montažnih kuća. Šefica predstavništva Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Frančeska Boneli je naglasila da je za deset godina, Regionalni stambeni program zbrinuo više od 5800 porodica koje su dobile kuće.

– Oni nisu dobili samo stambene jedinice, već i novu budućnost i bolјi kvalitet života. Hvala Novom Sadu koji je od početka uspešno integrisao izbegla lica i bio primer solidarnosti i humanosti – rekla je Frančeska Boneli.

Šef Misije OEBS-a ambasador Jan Bratu se osvrnuo na činjenicu da je zajednički rad na programu izgradnje stanova veoma uspešan i izrazio zadovolјstvo što će stanovi u Veterniku biti završeni do marta naredne godine.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27 000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74 000 lјudi u regionu. Od tog broja 16 780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45 000 lјudi , a vredan je 330 miliona evra. Regionalni stambeni program sve četiri zemlјe vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. U planu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Grad Novi Sad je obuhvaćen modelima stambenog zbrinjavanja izbeglica u vidu dodele montažnih kuća, dodele građevinskog materijala, izgradnje i dodele 276 stambenih jedinica u zakup sa mogućnošću kupovine u Veterniku, izgradnje 94 stana u Veterniku i 152 stana u Futogu.

Izvor i foto: Grad Novi Sad