Početna Gradske teme Uskoro rekonstrukcija Futoškog parka

Uskoro rekonstrukcija Futoškog parka

0

Pribavljanje projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređivanje Futoškog parka koštaće JKP „Gradsko zelenilo“ gotovo 3.516.000 dinara s PDV-om.

Ugovor je dodeljen novosadskoj firmi „Andzor inženjering“, koja za 90 dana mora isporučiti dogovorenu dokumentaciju, piše Dnevnik, a rekonstrukcija prostora površine 8,13 hektara biće podeljena u dve faze.

Od odabranih projektanata se, između ostalog, očekuje i da definišu raspored klupa, korpi za otpatke, javnu rasvetu, potom isplaniraju postavljanje digitalnih panoa, info-tabli, uključujući i Brajeve, s tim da će postojeći mobilijar, ukoliko bude potrebno, biti obnovljen i dopunjen novim. U obavezi su i da isprojektuju jezero, uz uslov da dno te vodene površine ostane prirodno, radi, kako je objašnjeno, stvaranja povoljnih uslova za zaštićene vrste vodozemaca i gmizavaca.

Prema projektnom zadatku oko celog Futoškog parka planirana je ograda, po uzoru na onu u jugoističnom delu prostora, kao i kapije na ulazu u bolnicu za reumatizam, koje će se, kako je objašnjeno, zaključavati.

Česme s pijaćom vodom predviđene su u blizini dečjeg igrališta i još nekoliko mesta, a planirano je parterno uređivanje deset ulaza u park, kao i parking-mesta za bicikle.

Odabrani projektanti bi trebalo da osmisle i obnovu svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi, kao i da predvide mogućnost za periodično postavljanje digitalnih panoa za, kako je navedeno, izlaganje različitih umetničkih, obrazovnih, informativnih i kulturnih sadržaja u vidu galerije.

Futoški park je, inače, formiran u prvoj dekadi 19. veka i zajedno s Jodnom banjom čini neodvojivu celinu. Kao značajno prirodno dobro, pod zaštitom je od 2006. godine. Bogatu dendrofloru čini oko 100 vrsta, varijeteta i formi dekorativnih drvenastih biljaka.

Izvor: Dnevnik, novisad.com
Foto: JKP “Gradsko zelenilo”