Početna Gradske teme Uspeh Gradske biblioteke: Novi objekti, mnoštvo sadržaja i 2.000 članova više

Uspeh Gradske biblioteke: Novi objekti, mnoštvo sadržaja i 2.000 članova više

0

Gradska biblioteka u Novom Sadu beleži još jednu uspešnu godinu za sobom, o čemu svedoči znatan broj postignuća i programa, među kojima valja istaći otvaranje novog ogranka “Miroslav Antić” na Sajlovu i Kulturne stanice “Kovilj”, kao i podatak o upisu 21.925 korisnika, što je 2.000 više nego u 2021. godini.

Biblioteka radi u mreži od 30 ogranaka, a tokom prošle godine renovirani su ogranci “Stevan Sremac” u centru grada, “Petefi Šandor” na Telepu i “Milica Stojadinović Srpkinja” u Bukovcu. Zavičajna zbirka preseljena je na Spens, gde ima bolje uslove za rad i više prostora za smeštaj bibliotečke građe.

“Raduje nas činjenica da sugrađani koriste usluge biblioteke, a posebno to što je među čitaocima velik broj dece, koja učestvuju i u programima koje za njih organizujemo”, ističe direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Aleksandar Jokanović. “Mnogo toga činimo za decu i ako u najranijim godinama steknu naviku da dolaze u biblioteku, najverovatnije će tokom celog života biti verni čitaoci. Grad Novi Sad izdvojio je znatnu svotu novca za nabavku novih knjiga, tako da smo fondove biblioteke obogatili sa 21.500 dela. Pročitano je oko 270.000 knjiga i 4.000 primeraka periodike, a održano više od 700 različitih programa, kojima je prisustvovalo 29.300 sugrađana svih generacija.”

Multimedijalna izložba “Prva dama srpske književnosti”, posvećena Isidori Sekulić u Kulturnoj stanici “Eđšeg”; Dan Biblioteke, 23. septembar, posvećen velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil; književna nagrada “Stevan Pešić”, dodeljena Juliji Kapornjai za pesničku knjigu “Panaceja” i otvaranje Spomen-sobe akademika Dejana Medakovića sa knjigama i predmetima iz lične kolekcije u bibliotečkom ogranku “Branko Radičević” u Sremskim Karlovcima – neki su od značajnijih programa koje je Gradska biblioteka u Novom Sadu realizovala u 2022. godini. Sa Fondacijom “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” organizovana su dva programa – multimedijalna izložba “Novi Sad kroz knjigu” i celovečernji program “Doček Sunca” u Biblioteci na Štrandu, u kojem je učestvovalo više desetina književnika, recitatora i muzičara.

“Ponosni smo i na našu izdavačku delatnost”, navodi Aleksandar Jokanović. “Od naslova koje smo objavili u 2022. godini tu su “Uspomena na Lazu Kostića”, koja predstavlja lična sećanja autora, “Novi Sad – biodiverzitetski grad. Nova kultura za urbanu prirodu” i “Terminologija zimskog ciklusa običaja i verovanja u Novom Sadu”. U 2023. godini korisnicima će biti ponuđena dva nova servisa: audio-knjiga i baza svetskih časopisa “Presrider”, sa više od 7.000 najpopularnijih primeraka iz preko 120 zemalja sveta, na više od 60 jezika.”

Izvor: Dnevnik.rs/B. Pavković
Foto: Pixabay/ilustracija