Početna Gradske teme Usvojen rebalans pokrajinskog budžeta, kasa “lakša” za 4,2 milijarde dinara

Usvojen rebalans pokrajinskog budžeta, kasa “lakša” za 4,2 milijarde dinara

0

Danas je održana sednica Skupština AP Vojvodine. Usvojen je rebalans budžeta, koji podrazumeva smanjenje sredstava u pokrajinskoj kasi za 4,2 milijarde dinara, odnosno za 5,4 odsto. Umesto 77,8 milijardi dinara, budžet sada iznosi 73,4 milijardi dinara.

Zbog pada privredne aktivnosti usled epidemije Kovida 19, pokrajinski budžet morao je da bude korigovan, istakao je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, objašnjavajući da je on umanjen za 4,2 milijarde dinara, odnosno za 5,4 odsto. Kako je rekao, najveće smanjenje je iz poreskih prihoda, i to u iznosu od 3 i po milijarde dinara, koje će se preliti kao olakšica i pomoć privrednim subjektima. Kada je o rashodima reč, najviše su umanjena sredstva namenjena investicijama preko Uprave za kapitalna ulaganja, i to od milijardu 217 miliona dinara, i poljoprivredi od više od 800 miliona dinara.

“Oni koji najviše troše u odnosu na sumu sredstava su morali da pretrpe i najveće korekcije, jednostavno je, ne postoji ni jedan treći razdeo gde možemo skinuti 500,600,700 miliona, a da to ne bude potpuno urušavanje sistema u toj oblasti. U zdravstvu neće biti nikakvih ušteda, u socijalnoj zaštiti smo praktično umanjili samo jednu meru”, rekao je Mirović.

Iako svesni da je rebalans budžeta iznuđen krizom usled pandemije, predstavnici opozicije, i oni koji bojkotuju i oni koji učestvuju u raspravi, ga kritikuju, posebno umanjenja u poljoprivredi i trošenje budžetske rezerve. Smatraju, kako kažu, da je rebalansu trebalo da se pristupi mnogo pažljivije.

“Drastično je smanjeno finansiranje određenih programa i projekata, neki su u potpunosti ukinuti, poljoprivreda je ponovo zakinuta za 800 miliona dinara, u poljoprivredi se učini jedan korak napred a onda dva u nazad, tako da se vrtimo u začaranom krugu. Socijalna zaštita je katastrofa”, smatra Đurađ Jakšić iz SRS.

“Pritom je Pokrajinska vlada uspela za tri i po meseca da potroši preko jedne milijarde iz tekuće budžetske rezerve, nisu nam dati datumi kada su ta sredstva odobravana, bilo bi jako zanimljivo videti šta je to odobravano za vreme vanrednog stanja”, dodao je Branislav Bogaroški iz LSV.

Govoreći o započetim investicijama, Mirović kaže da će sve biti nastavljene, osim četiri, i to rekonstrukcija Pozorišnog trga u Novom Sadu, uređenju fasada u Subotici, rekonstrukciji komunalne infrastrukture u Pančevu i Gradskog stadiona u Zrenjaninu. Za te projekte, do početka maja procedura nije ni započeta, kaže Mirović.

“To su četiri grada koja imaju dovoljno sopstvenih sredstava da ovaj deo koji smo mi finansirali preuzmu na sebe”, rekao je Mirović.

Mirović najavljuje da će mikro i malim preduzećima preko Razvojnog Fonda Vojvodine biti usmerena kreditna linija pod veoma povoljnim uslovima, i dodaje da je zahvaljujući ponašanju građana i radu zdravstvenih institucija, Vojvodina u krizi zbog pandemije napravila dobar rezultat.

Izvor: RTV
Foto: Prinscreen