Početna Gradske teme Uvid u jedinstveni birački spisak za Novi Sad u Gradskoj upravi i...

Uvid u jedinstveni birački spisak za Novi Sad u Gradskoj upravi i onlajn

0

Deo Jedinstvenog biračkog spiska za Novi Sad, za izbore raspisane za 21. jun, izložen je u sedištu Gradske uprave za opšte poslove na Trgu mladenaca 7.

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana kako bi se proverilo da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Zahteve za promenu u delu biračkog spiska građani sa prebivalištem u Novom Sadu, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Novog Sada, mogu podneti Gradskoj upravi za opšte poslove od 7:30 do 15:30 časova svakog dana, a na dan zaključenja biračkog spiska, odnosno 5. juna, od 7:30 do ponoći.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promene ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Građani mogu od raspisivanja izbora za poslanike Narodne skupštine Srbije, do najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 30. maja, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji Novog Sada (izabrano mesto glasanja). Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište odnosno boravište za interno raseljena lica. Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internoj stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave OVDE, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Izvor: 021
Foto: Pixabay