Početna Gradske teme Vanpijačnu prodaju teško suzbiti

Vanpijačnu prodaju teško suzbiti

0

ThinkstockPhotos-voceGradska uprava za inspekcijske poslove u februaru će objaviti dva javna poziva za izbor preduzeća koje će uklanjati plovila duž novosadskog vodenog pojasa koja nemaju dozvole za korišćenje obale, kao i za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata.

Očekuje da se javni pozivi brzo sprovedu – kaže načelnik gradskih inspekcijskih službi Vladimir Balaban za “Dnevnik”.

Mi smo, do sada imali ugovor s JKP “Stan” koje je rušilo bespravnu gradnju, a videćemo šta ćemo nadalje – kaže on i dodaje da već četiri puta, tačnije od 2013, javna nabavka za uklanjanje bespravno izgrađenih objekata ne može da se sprovede.

Javni oglasi su proglašavani neuspešnim jer su se javljale firme koje nisu ispunjavale ni osnove uslove oglasa ili se pak niko nije javljao – ističe Balaban.

Sumirajući 2015. godinu načelnik Gradske uprave za isnpekcijske poslove kaže da od rada ove inspekcije zavisi slika grada.

Vanpijačnu prodaju ne možemo sasvim suzbiti, ali činimo napore da na javnim površinama bude što manje robe. Oduzimamo robu koja se ne vraća nelegalnim trgovcima i pišemo prekršajni nalog zbog zauzimanja uličnog prostora, koji košta uličnog trgovca 8.000 dinara. Sve zimske bašte imaju dozvole za zauzeće javne površine, a tako je bilo i tokom leta sa letnjim baštama ispred kafića. Čine se napori i da divljih deponija nema, i tu smo svakodnevno u kontkatu sa “Čistoćom” i reagujemo odmah, premda ne možemo uvek. Takav primer imamo kod Satelitske pijace, gde se na privatnom posedu lageruje velika količina uglavnom kartonske ambalaže, pa “Čistoća” po nalogu protivpožarne inspekcije, kada vlasnik parcele pretera s količinom otpada, odvozi smeće – kaže on.

Izvor: Dnevnik
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos