Početna Gradske teme Vaspitači iz Novog Sada komuniciraju i edukuju onlajn

Vaspitači iz Novog Sada komuniciraju i edukuju onlajn

0

Obustava rada vrtića, nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, navela je zaposlene u predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” da pronađu nove načine za međusobnu komunikaciju, kao i za kontakt s decom i roditeljima. Kreirali su posebnu onlajn platformu, fejsbuk i vajber grupu, kao i dečju radio-stanicu “Čarobni ključić” na Jutjubu. Njima su se priključile i kolege iz 14 privatnih vrtića.

Ideje i zadatke zbog pandemije virusa trenutno nisu u mogućnosti da razmene lično, ali od nedavno, zaposleni u Radosnom detinjstvu, kontakt održavaju preko onlajn platforme “Umreži se” i fejsbuk grupe “U susret promenama“. Platformu čini forum, kao i resursni centar sa dokumentima, literaturom i pravilnicima, dok se fotografije i snimci dece na fejsbuk postavljaju uz saglasnost roditelja. Sve je usmereno na razvijanje novih osnova predškolskog programa, navode u toj ustanovi.

“U platformu su uključeni svi iz vaspitno-obrazovnog rada, vaspitači, medicinske sestre vaspitači, naši stručni saradnici, pa čak i naše sestre za preventivnu zdravstvenu zaštitu. Pa su tu teme tipa portfolio kako se vodi, kako se popunjava, kako pokrenuti projektnu priču u jaslicama, recimo”, objašnjava Ljiljana Kardelis iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”.

Vaspitači preko vajber grupa u stalnom kontaktu sa roditeljima, predlažu aktivnosti koje se sa decom mogu raditi i u kućnim uslovima, a tim ustanove, pokrenuo je i Jutjub radio emisiju “Čarobni ključić”, čiji sadržaj kreira zajedno sa roditeljima i decom.

“To su igre koje se koriste za sprečavanje nasilja, diskriminacije, naš tim i za to je smislio jednu zbirku igara, predlozi za neke aktivnosti šta roditelji mogu kod kuće sa decom da crtaju, slikaju, prave. Naravno, roditelji se podsećaju i podstiču da deca budu i fizički aktivna. Radio-emisija sadrži različite pesmice, iskaze koje nam deca pošalju. To su različiti pozdravi vaspitačicama, drugarima”, kaže Kardelis.

Sadržaje za radio emisiju “Čarobni ključić”, roditelji mogu poslati na jednu od četiri mejl adrese, a rad svih platfomi će se nastaviti i po završetku vanrednog stanja.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay