Početna Gradske teme “Vatrogasni izazov Petrovaradina” 8. juna, na Tvrđavi

“Vatrogasni izazov Petrovaradina” 8. juna, na Tvrđavi

0

Međunarodno takmičenje dobrovoljnih vatrogasnih društava “Vatrogasni izazov Petrovaradina”, jedinstveno nadmetanje ovog tipa u Srbiji, biće održano u subotu, 8. juna, od 9 do 15 časova na području Petrovaradinske tvrđave.

Takmičenje će okupiti 25 ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava iz zemlje i regiona, sa ukupno 100 takmičara, koji će imati zadatak da pokažu svoje veštine, snalažljivost, brzinu i izdržljivost tokom vežbi sa vatrogasnom opremom.

Prema rečima predsednika DVD Petrovaradin Igora Sića, osim članova dobrovoljnih vatrosgasnih društava iz zemlje, ove godine bi trebali da učestvuju i vatrogasci iz Slovenije, Hrvatske Severne Makedonije i Crne Gore.

“Vežbe predstavljaju simulaciju realnih situacija sa kojima se vatrogasci susreću u svom radu i nisu unapred poznate – rekao je Sić i dodao da se zadaci menjaju svake godine, tako da takmičari ne znaju šta ih tačno čeka na poligonu što, u suštini, oslikava stvarnu situaciju sa kojima se susreću prilikom intervencija na terenu.”

“Biće šest poligona, a polazna i krajnja tačka će biti kod crkve Svetog Jurja u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Takmičari će peške prelaziti stazu od poligona do poligona koji će biti smešteni u šancima. Optimalno vreme za ceo krug je od 20 do 30 minuta bez zaustavljanja na poligonima, s toga je očekivano maksimalno vreme za prelazak celog kruga bude do 90 minuta.”

Za 140 godina više od 10.000 članova

Za više od 140 godina postojanja DVD Petrovaradin je imao više od 10.000 članova. Društvo danas broji više od 500 članova, od toga oko 60 aktivnih članova, oko 30 članova vatrogasnog podmlatka i oko 400 pomažućih članova. Operativna jedinica DVD-a broji 26 obučenih i opremljenih vatrogasaca i raspolaže sa tri vatrogasna vozila.

Iz Vatrogasnog saveza apeluju na sve društveno angažovane kompanije ukoliko žele da obezbede finansijsku podršku, kao i opremu i materijal za takmičenje da kontaktiraju zaposlene u VSGNS na imejl dvdpetrovaradin@gmail.com ili na telefon 065/252-09-96.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs