Početna Gradske teme Velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu u Novom Sadu

Velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu u Novom Sadu

0

Nakon što je lane pokrenuta inicijativa da se na nivou države uvedu subvencije za kupovinu bicikala, Novi Sad je za to ove godine namenio osam miliona dinara iz gradske kase.

Od izbijanja epidemije koronavirusa i uvođnja vanrednosg stanja, sve je više biciklista u gradu, kojih, po nekim procenama, ima više od 30.000. Taj broj će se uvođenjem subvencija sasvim sigurno povećati, što bi, kako se očekuje, trebalo da smanji zagađenje vazduha, ali i gužve na drumovima.

Podsećanja radi, Novi Sad je u doba bivše SFRJ važio za jedan od gradova s najboljom infrastrukturom, kada je reč o biciklističkom saobraćaju. Grad je, inače, pokriven s više od 90 kilometara staza, a o prednostima vožnje bicikla, u odnosu na motorna vozila, izlišno je i govoriti, jer je reč o prilično jeftinom prevoznom sredstvu, odličnom za kondiciju, koje ne zagađuje okolinu i nema problema s parkiranjem.

Ono na šta se Novosađani poslednjih godina žale i što im bode oči je loše stanje staza uz pojedine saobraćajnice, pogotovo na Futoškom putu, ali bi to, u narednom periodu, trebalo da bude rešeno, budući da je urađen projekat za rekonstrukciju obostranih biciklističkih i pešačkih staza. Kako u Upravi za građevinsko zemljište i investicije navode, planirano je da se obnova odvija u fazama, te je Grad za deo biciklističke staze na Futoškom putu, od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara Patrijarha Pavla, ove godine opredelio 61,5 miliona dinara. Nadležni podsećaju da su oštećenja na tim stazama nastala prvenstveno zbog korenja velikih stabala platana, starih više od 60 godina, koji bi trebalo da budu sačuvani.

Rekonstrukcija predviđa i proširenje linijskog zelenila, odnosno drvoreda platana, te uređivanje platoa ispred škola i ostalih javnih ustanova, kao i autobuskih stajališta, platformi za usporavanje saobraćaja na sporednim pravcima, a planirano je i sređivanje saobraćajne signalizacija. Vrednost tog projekta je, napominju u Upravi za građevinsko zemljište, 9,532 miliona dinara.

Ovogodišnjim Programom investicija procenjeno je da će rekonstrukcija biciklističkih i pešačkih staza na Futoškom putu, dužine 4.240 metara, od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice, koštati 119 miliona dinara, a Grad je kod Republičkog Ministarstva privrede već aplicirao za sufinansiranje i čekuju se rezultati tog konkursa. Drugom fazom predviđena je obnova dela Futoškog puta, dužine 9.560 metara, od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara oslobođenja, i tu investiciju, vrednu 181,5 miliona dinara, bi, kako je najavljeno, trebalo da sufinansira Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Iz Grada podsećaju da Novi Sad kontinuirano ulaže u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se prostire na dužini od preko 90 kilometara. Za osam godina, od 2012. do 2020., izgrađeno je 22,5 kilometara novih staza, vrednosti 119 miliona dinara. Osim toga, kroz redovno održavanje, rekonstruisano je 8,8 kilometara staza, za šta je izdvojeno 28,1 milion.

Izgradnjom novih i rekonstrukcijom starih saobraćajnica, u skladu s planskom dokumentacijom, grade se i biciklističke staze, poput onih na Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu, Bulevaru Jovana Dučića, Bulevaru despota Stefana, Ulici Bate Brkića i Ulici 1300 kaplara, dok je na Temerinskom putu izgrađeno dva kilometra staze, kao i 1,3 kilometra u Ulici Nova 1 u Veterniku, odnosno 6,2 kilometra deonice Novi Sad-Begeč.

Iz Gradske uprave objašnjavaju da, pri odabiru aktivnosti koje će biti realizovane kroz programe uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja objekata putne privrede, sarađuju sa udruženjima građanima i poručuju da će za redovno održavanje trotoara, biciklističkih staza i rekreativnih površina u 2021. godini biti izvojeno 20 miliona dinara.

Inače, Udruženje građana „Novosadska biciklistička inicijativa“ sačinilo je Projekat mapiranja problema i oštećenja na biciklističkim stazama na teritoriji Novog Sada 2019. godine, i u skladu s tim se uklanjanjaju fizičke prepreke, poput ivičnjaka, uređuju i proširuju lepeze na delovima ukrštanja staza u zonama raskrsnica, te popravljaju oštećenja, odnosno ulegnuća i nadvišenja.

Nadležni najavljuju da će unapređivanje infrastrukture, uključujući i saradnju s “Biciklističkom inicijativom”, biti nastavljeno i u narednom periodu, te da je već pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju obostranih staza na Futoškom putu (od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla), kao i za izgradnju 19,83 kilometara trase Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Kisač- Čenej. Osim toga, u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay