Početna Gradske teme Više od 10 miliona evra investirano u tri toplane u Novom Sadu

Više od 10 miliona evra investirano u tri toplane u Novom Sadu

0

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib obišao je danas sa gradonačelnikom Novog Sada i direktorom “Novosadske Toplane” postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području “Zapad”.

Nismo slučajno danas u obilasku jedne od toplana u okviru našeg toplotnog sistema. Ovo što se danas može videti mi smo investirali na osnovu energetskog sporazuma Nemačke i Srbije. Više od 10 miliona evra investirano je u tri toplane u Novom Sadu -izjavio je gradonačelnik.

Investiranjem su dobijene nove tehnologije, bezbednije i čistije, i podignuta je samoodrživost ovih toplana, jer pored proizvodnje toplotne, proizvodi i električnu energiju.

U toplanu “Zapad” je dobila investiciju od 6,3 miliona evra. Za 19 meseci smo isplatili tu investiciju kroz proizvodnju elektirčne energije. Kakva je korist za građane od toga, četiri puta smo pojeftinili cenu grejanja, jer je naša toplana manje gubila energiju -naglasio je Vučević.

Ambasador Nemačke izrazio je da mu je veliko zadovoljstvo što je u Novom Sadu i rekao da je ovo jedan projekat koji je ostvaren uz finansijsku pomoć nemačke banke.

Duboko sam impresioniram onim što sam video u elektrani. Mi smo to podržali u okviru nemačko-srpske razvojne pomoći, sa ciljem da Srbija bude spremna na putu ka Evropskoj uniji – istakao je nemački ambasador.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay