Početna Gradske teme Viši sud u Novom Sadu predstavio godišnji izveštaj i rezultate rada u...

Viši sud u Novom Sadu predstavio godišnji izveštaj i rezultate rada u 2022.

0

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić poručio je danas da je ovaj sud, uprkos svim poteškoćama, tokom prethodne godine primio 20.000 novih predmeta, a rešio više od 16.000.

Na godišnjoj konferenciji za medije je navedeno da je veći priliv predmeta bio na krivičnom odeljenju, ali je i pored toga rešeno više predmeta nego prethodne godine na prvom stepenu krivice, takođe na maloletničkoj referadi, kao i u vanpretresnom odnosno drugostepenom krivičnom veću.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, kako preciziraju, rešilo je 20 odsto više predmeta u odnosu na 2021. godinu, a sudije ovog odeljenja, pored krivičnih postupaka iz svoje nadležnosti, postupaju i u predmetima vanparničnog postupka, tzv. “nestalih beba”.

U saopštenju suda navode da najveće opterećenje po broju predmeta imaju sudije drugostepenog građanskog odeljenja, odnosno u proseku oko 2.200 predmeta po sudiji, zbog ogromnog broja sporova sa bankama (troškovi obrade kredita).

Ipak, kako ističu, uložen je dodatni napor u postupanju u ovim predmetima tokom prethodne godine, što potvrđuje podatak da je svaki sudija na drugom stepenu daleko premašio propisanu mesečnu normu, neki čak i više nego dvostruko.

Alimpić je na sastanku podsetio da je rad Višeg suda i ostalih pravosudnih organa smeštenih na adresi Sutjeska 3 produktivniji i zbog pojačanih mera bezbednosti, koje podrazumevaju video nadzor i redovne kontradiverzione preglede.

Takođe, naglasio je značaj priznanja Višem sudu za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama, u kategoriji pravosudnih organa, dodeljeno od strane Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao potvrdu za trud i rad u prethodnom periodu, ali isto tako i podstrek za buduće aktivnosti.

Osim toga, istakao je da se u Višem sudu već održavaju ročišta za uslovni otpust preko video linka, a da su nedavno saslušani i svedoci putem video-konferencijske veze.

Pored navedenog, iz suda ističu da će uslovi za rad biti dodatno unapređeni u budućoj novosadskoj Palati pravde, u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: Gradskeinfo.rs