Početna Gradske teme “Vodovod” apelovao na Novosađane da zaštite vodomere od hladnoće

“Vodovod” apelovao na Novosađane da zaštite vodomere od hladnoće

0

JKP “Vodovod i kanalizacija” upozorili su sve potrošače da na vreme zaštite merne uređaje od smrzavanja.

“Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da budu izolovani na adekvatan način. Praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u spremištima koja nisu odgovarajuća. Obaveza potrošača je da brinu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se staraju da vodomerno okno bude čisto i zaštićeno od smrzavanja i mehaničkih oštećenja, kao i da vodomer bude dostupan za održavanje i očitavanje”, navode iz ovog preduzeća.

Kako dalje navode, do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada oni nisu propisno smešteni u odgovarajućim spremištima, naročito u podrumima bez prozora. Takođe, nije redak slučaj da dođe do smrzavanja i pucanja unutrašnjih instalacija u objektima koji se tokom zime ređe koriste pa je i utrošak vode manji.

“U takvim okolnostima predlažemo da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz instalacija u objektima gde se ne stanuje tokom zime, kao i prostorija koje se tokom zime ne greju (podrumi, garaže, potkrovlja) te da se na taj način vodomeri zaštite od moguće štete koja nastaje smrzavanjem. Posebno apelujemo na vlasnike vikendica, budući da se u ovim objektima tokom zime ređe boravi”, kažu u “Vodovodu”.

Ukoliko je vodomer postavljen plitko, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor ili slama. U “Vodovodu” mole potrošače da vodomere ne zavijaju u krpe, jer to ne predstavlja dovoljnu zaštitu kada su niske temperature.

Takođe, na građane apeluju da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih.

Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti Kontakt centru besplatnim pozivom na broj 0800/333-021. Uočene kvarove na unutrašnjim instalacijama potrošači su obavezni da samostalno otklone.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay