Početna Gradske teme Vojvođanske srednje škole od ponedeljka na onlajn nastavi

Vojvođanske srednje škole od ponedeljka na onlajn nastavi

0

Vojvođanski srednjoškolci će nastavu od ponedeljka, 10. januara pratiti onlajn što je preporuka posebnog Tima pri Ministarstvu prosvete koji prati epidemiju.

U odluci koja je prosleđena školskim upravama navodi se da će nastava trajati onlajn do promene odluke, a naredna sednica Tima za škole na kojoj će se razmatrati dalji potezi je 13. januara.

U obrazloženju odluke o tome da drugo polugodište počne sa časovima kod kuće kao razlog se navodi rast broja obolelih od korona virusa, jer je prve nedelje ove godine u Srbiji zabeleženo pet puta više slučajeva oboljevanja nego poslednje nedelje 2021. godine.

“Takođe, obuhvat vakcinacijom u našoj zemlji u odnosu na većinu evropskih zemalja je znjačajno manji. U ovim zemljama i pored visokog obuhvata vakcinacijom svakodnevno se beleži povećanje broja obolelih od kovida19”, navodi se o dopisu ministarstva poslatom vojvođanskim školama.

Kao razlog za prelazak na onlajn nastavu navodi se i to što je dokazana cirkulacija virusa gripa u Srbiji, a prijavljene su i epidemije u kolektivima, kao i oboljevanja studenata. Ocenjuje se i da se može očekivati, imajući u vidu epidemiološku karakteristiku gripa, povećanje transmisije tog virusa povratkom učenika u škole.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u školama je obrazlažući preporuku da vojvođanske škole pređu na onlajn nastavu, naveo i uticaj okupljanja ljudi u zatvorenom i na otvorenom ovih dana, kao i brojne posete turističkim mestima i skijalištima.

U odluci se pored uvođenja onlajn nastave navodi i preporuka da svi zaposleni u školama, vakcinisani i nevakcinisani, koriste maske, jer pojava omikron varijante može izazvati oboljevanje i kod osoba koje su prethodno preležale bolest ili bile vakcinisane.

Tim je istovremeno preporučio, ne samo zaposlenima, nego i roditeljima i učenicima, da strogo i doslovno primenjuju lične zaštitne mere od infekcije i van škola, napominjući tu posebno izbegavanje masovnih okupljanja, naročito ako se ne primenjuju mere lične zaštite, što su uglavnom maska i distanca.

Izvor: 021.r
Foto: Pixabay