Početna Gradske teme Za dva meseca u Novom Sadu posađeno oko 660 novih stabala, drvoredi...

Za dva meseca u Novom Sadu posađeno oko 660 novih stabala, drvoredi se štite pesticidima

0

Radnici Gradskog zelenila zasadili su od početka godine u više gradskih kvartova 663 sadnice novog drveća, 3.370 komada ukrasnog šiblja, kao i 275 sadnica ruža na Beogradskom keju.

Gradsko zelenilo je u saopštenju navelo da će, na zahtev gradonačelnika Milana Đurića, u narednom periodu “maksimalno pojačati” mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima.

“Sadnja novog drveća biće nastavljena i tokom marta. A naš najvažniji zadatak u narednim danima jeste nastavak tretiranja drveće specijalnom mešavinom pesticida i herbicida, koji drveće štite od štetnih organizama i bolesti, kako bismo sačuvali svako stablo i doprineli njegovog boljoj biološkoj kondiciji”, navodi se u saopštenju.

Gradsko zelenilo uvelo je 22. februara po ugledu na svetske metropole specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća, tokom kog se crvenim i plavim uljem, koja sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja tretiraju drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama. Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo.

Izvor: 021.rs
Foto: JKP Gradsko zelenilo