Početna Gradske teme Zamenite stari papir za sadnice na Novosadskoj cvetnoj pijaci

Zamenite stari papir za sadnice na Novosadskoj cvetnoj pijaci

0

Na novosadskoj cvetnoj pijaci se održava akcija “Zamenite stari papir za sadnice”.

Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

Papir se može zameniti na platou ispred SPENS-a, petkom od 8 do 19, i subotom, od 8 do 13 časova na štandu “Inženjera zaštite životne sredine”.

Na štandu “Inženjera zaštite životne sredine” svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

“Inženjeri” ovu akciju organizuju sa ciljem podsticanja reciklaže starog papira.

“Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina”, navodi se u saopštenju “Inženjera”.

Akcija se realizuje u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja OPENS i Pokretom gorana Novog Sada zahvaljujući podršci grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade i Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Akcija će trajati ovog vikenda, kao i sledećeg petka i subote i 6/7. oktobra i 13/14. oktobra.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay