Početna Gradske teme Zašto (ne)pokretno stepenište u pothodniku tako dugo stoji?

Zašto (ne)pokretno stepenište u pothodniku tako dugo stoji?

0

Pokretne stepenice u podzemnom prolazu između Pošte i Bazara već odavno “miruju”, a većina Novosađana se i ne seća kada su se poslednji put njima “provozali”.

Mnogi sugrađani ponadali su se da će (ne)pokretno stepenište biti popravljeno kada je pothodnik krajem 2018. i početkom 2019. godine rekonstruisan, ali se to nije dogodilo.

Iz nadležne Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove navode da su kvarovi na pokretnim stepenicama posledica neadekvatnog korišćenja.

“Većina kvarova koji se javljaju na pokretnim stepenicama je posledica neadekvatnog korišćenja od strane korisnika/prolaznika, s obzirom na to da se nalaze u prolazu koji je deo pešačke komunikacije i dostupne su svima”, kažu u Upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove, premda bez objašnjenja šta se sve podrazumeva pod neadekvatnim korišćenjem. “Mogućnost nabavke odgovarajućih rezervnih delova umnogome je uslovljena godinom proizvodnje, što pak otežava nabavku delova, kao i čekanje na isporuku od proizvođača.”

Nadležni kažu da su, kako bi se rešio problem, preduzeti odgovarajući koraci, što podrazumeva pribavljanje idejnog rešenja i izradu projekta rekonstrukcije, odnosno zamene starih pokretnih stepenica novim.

Poslovni prostori i stepenice u podzemnom prolazu u nadležnosti su Uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, koja je ugovor za servisiranje i održavanje pokretnih stepenica sklopila s firmom “Snežana Starčević PR, radnja za opravku mašina BŠ” iz Bačkog Gradišta. Ukupna vrednost posla je 2.305.200 dinara s PDV-om, na godišnjem nivou, a osim stepenica u pothodniku, ugovorom je obuhvaćeno i održavanje jedanaest liftova u objektima kojima upravlja Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove. Iz te uprave napominju da su sadašnje pokretne stepenice u pothodniku ugrađene 2007/2008. godine. Budući da se podzemni prolaz nalazi u najužem centru grada, kao i da povezuje dve strane Bulevara Mihajla Pupina, jedne od najpromentnijih saobraćajnica, stepenište u stanju “mirovanja” ne ostavlja baš najbolji utisak na one koji posećuju naš grad. Njihovo pokretanje znatno bi olakšalo prolaz kroz pothodnik osobama s invaliditetom, roditeljima s malom decom, pogotovo u kolicima, kao i starijim sugrađanima.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: Dnevnik.rs/V. Fifa