Početna Gradske teme Zatvaraju se svi granični prelazi: Ulaz u Srbiju dozvoljen samo transportnim kamionima

Zatvaraju se svi granični prelazi: Ulaz u Srbiju dozvoljen samo transportnim kamionima

0

Svi granični prelazi od sutra u 8 časova će biti zatvoreni zbog virusa korona i sem transportnih kamiona niko ne može da uđe u Republiku Srbiju.

Do danas je u Srbiju ušlo 81.180 naših državljana, od kojih je većina došla iz Nemačke, Italije, Francuske i drugih zemalja koje su pogođene virusom korona.

Sutra u podne obustavlja se sav međugradski saobraćaj, ali se ostavlja mogućnost automobilskog saobraćaja. A najverovatnije je da će se proširiti i vreme važenja policijskog časa, ali će o tome više biti reči tokom vikenda.

Vučić je naglasio i da se ostavlja termin nedeljom ujutru od četiri do sedam, ali navodi da je to mera kojom penzionere treba obeshrabriti.

Kako je najavio Vučić, policija će večeras posebnu pažnju da obratiti na pojedina naselja gde je veliki priliv dolazaka iz inostranstva, poput Mirijeva, istočnih delova Srbije i Pomoravlja.

“Država sad mora da reaguje odlučnije i ozbiljnije”, kaže.

Predsednik je naveo da će se neodgovorni tokom ove situacije kažnjavati. Kako navodi, u ratu imate pravo da izađete na mesto gde će da padne bomba, ali to sada nije slučaj.

“Sada to pravo nemate, jer ugrožavate i druge”, naglašava.

Zamolio je i ljude iz inostranstva da budu disciplinovani i da ne ugrožavaju druge.

Predsednik je najavio da u utorak stiže 10 miliona maski i da bi od sledeće sedmice svi građani trebalo da nose maske. Pored maski koje stižu iz uvoza, nove zaštitne maske će proizvoditi i Yumco. On se zahvalio i zatvorenicima koji u kazneno-popravnim zavodima šiju maske i najavio amnestiju za one koji učestvuju u ovom poduhvatu, a osuđeni su za lakša krivična dela.

Sutra će gradski vodovodi Novog Sada i Sremske Mitrovice proizvesti 30.000 rastvora za dezinfekciju (natrijum hipohlorida) Novi Sad i Sremska Mitrovica, a svaki će ubuduće praviti po 45.000 dnevno.

Kako je naveo Vučić, Srbija ima dovoljno respiratora. Dopremljeno je sedam švedskih respiratora i čeka se devet iz Lajpciga, a u subotu uveče pristiže još 100 donacija iz Kine.

Dodaje da je kupljeno još 200 kliničkih repsiratora, za koje ne može da kaže “gde i kako, ali oni stižu do utorka”.

“Nemamo mi više od 1.000 na korišćenju, jer se mnogi koriste za druge pacijente, tako da čemo imati 352 slobodna repiratora za nekoliko dana i još oko 400 slobodnih koji se već koriste. Ići ćemo da bude preko 1.000 slobodnih repsiratora”, dodao je Vučić.

“Očekujemo u danima i nedeljama koji dolaze dalje ubrzano povećanje broja zaraženih, nama je infektivna klinika gotovo puna, prelazimo na bolnicu Dragiša Mišović”, navodi predsednik.

“Nama je dvoje bilo pušteno je su se dva puta pokazali kao negativni. Ali dolazi mnogo mnogo više”, naglašava Vučić.

“Bolnice su nam sve punije, lekari se drže junački. Vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao i verujem da ćemo moći da pomognemo da pomognemo lekarima iako su veoma umorni”, navodi.

Ističe da testova ima dovoljno.

Vučić se zahvalio i biznismenu Miodragu Kostiću što je ustupio svoj hotel u Novom Sadu za smeštaj bolesnika. U pitanju je Šeraton koji se nalazi u blizini Kliničkog centra Vojvodine.

“Spremni smo za prijem 10.000 zatvorenika. Očekujemo veliki udar narednih dana”, rekao je predsednik.

Vučić najavljuje i da će novčana pomoć penzionerima stići 12. ili 13. aprila. Grad Beograd će obezbediti pakete sa najosnovnijim potrepštima za penzionere, a očekuje se da će isto postupiti i ostale lokalne samouprave.

Vučić je zamolio privatne poslodavce da se uzdrže od otpuštanja radnika, najavljujući da će im država pomoći koliko god može kako bi nadoknadili gubitke u situaciji kada je proglašena pandemija korona virusa.

“Ne mogu da garantujem da ćemo platiti svu izgubljenu dobit”, rekao je Vučić i najavio da u javnom sektoru neće biti smanjivane plate, niti otpuštanja.

Izvor: 021, Blic
Foto: Pixabay