Početna Gradske teme Završena Rumenačka pihtijada: Pihtije bolje nego prošle godine

Završena Rumenačka pihtijada: Pihtije bolje nego prošle godine

0

Rumenačka pihtijada, 20. po redu, okupila je ovog vikenda ljubitelje dobrog zalogaja i još bolje atmosfere.

Manifestacija posvećena multikulturalnosti lokaliteta na polju gastronomije i materijalnog kulturnog nasleđa, obuhvata najpre tradicionalno takmičenje u pravljenju pihtija, u kojem je ove godine pobedio Marko Karanov iz Rumenke.

Najbolje pihtije su, prema oceni stručnog žirija, imale sve potrebne kriterijume, među kojima su: izgled, bistrina, čvrstina i najvažniji – ukus. Oko 20 kandidata, i ove zime, pokazali su da je najvažnije učestvovati, te da su retki majstori u spravljanju jela karakterističnog za vojvođansko podneblje. U kategoriji najbolje kombinovane pihtije najuspešnija je bila Maja Zaklan iz Novog Sada, dok je najlepše napravila Nada Nikolić iz Rumenke.

Kako se retko ko osmeli da napravi jedan ovakav specijalitet, koji će da nas zadivi, bilo je neophodno doći do pravog recepta za “svinjski žele”, koji nam je otkrio redovni učesnik Rumenačke pihtijade, meštanin Dejan Zoranović.

“Priprema je takva da dobro odabrano meso mora da se očisti, pa je u smesu potrebno staviti kolenicu, butkicu, glavu, kožuru i određene začine, kao što su crni i beli luk ili biber”, kazuje Zoranović. “Zatim se sve zajedno kuva satima, a tokom kuvanja obavezno skidati masnoću da bi supa bila pravilno skuvana. Kada se sve ohladi, trebalo bi odvojiti meso od kože i kostiju, a potom staviti u posude i naliti supu koja se do tada nalazila u kazanu.”

On dodaje da je najbitinije da se pihtije stavljaju u providne posude kako bi mogao da se vidi presek, odnosno bistrina koje će biti ukoliko ima manje masnoće, te uz konzumaciju ovog jela preporučuje dobro vino ili rakiju, jer su pihtije “jaka hrana”.

Posetioci ovogodišnje pihtijade zadovoljni su zanimljivim sadržajem koju nudi ova tradicionalna manifestacija, a naročito glavnim specijalitetom, zbog čega su i došli. Tako su i dva Rumenačana, Nemanja i Danijel, pohvalili kvalitet ovogodišnjih pihtija, čija je cena bila 400 dinara po kilogramu.

“Mnogo su bolje nego prošle godine, zato što mislim da ima više mesa, a prvi put ovde jedemo pihtije začinjene belim lukom”, istakao je Danijel. “Dolazimo uvek na ovu manifestaciju jer je provod zagarantovan, a pogotovo što je jedinstvena prilika da se vidimo svi zajedno.”

Svečanom otvaranju tradicionalne gastronomske međunarodne višedecenijske manifestacije prisustvovali su i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot i zamenik gradonačelnika Aleksandar Petrović, koji su naglasili da je veoma važno podržavati slične manifestacije, kako u finansijskom, tako i u svakom drugom pogledu, te da je pihtijada postala brend ovog kraja i zaštitni znak Rumenke, kao i da iz godine u godinu privlači sve više posetilaca i izlagača koji dolaze u pitomo mesto nadomak Novog Sada.

Osim nadmetanja u spravljanju jela, bio je organizovan i kulturno-umetnički program, kao i slikarska kolonija. Nastupili su tamburaški orkestar “Rumenački derani”, učenici-recitatori OŠ “Sveti Sava” iz Rumenke, potom KUD “Sloboda” iz Rumenke i folklorni ansambl “Laza Kostić” iz Kovilja, kao i estradni umetnici Alisa i Dušan. Posle proglašenja najboljih takmičara, posetioce je zabavio tamburaški orkestar “Dobra banda”. Generalni pokrovitelji Rumenačke pihtijade su Grad Novi Sad, vlada AP Vojvodine i Kulturni centar “Rumenka”.

Izvor: Dnevnik.rs/A. Čegar
Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević