Početna Gradske teme Završeni Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

Završeni Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije

0

Na Novosadskom sajmu, od 28. septembra do 2. oktobra okupilo se oko 100 izlagača iz Srbije, Mađarske, Austrije i BiH. Ponudili su opremu za lov, ribolov i boravak u prirodi koju su prodavali uz popuste. Istovremeno su izlagači na Sajmu ekologije napravili bogat program, pre svega za najmlađu publiku sa željom da ih upoznaju sa ekologijom, reciklažom, zaštitom životne sredine.
Prema odluci rukovodstva Novosadskog sajma, od petka, 30. septembra do nedelje, 2. oktobra, ulaz za decu do 12 godina nije naplaćivan.

SAJAM LOVA I RIBOLOVA

Izlagači na Sajmu lova i ribolova kažu da je poseta bila odlična i da su oni koji su dolazili tačno znali šta traže i ciljano kupovali ponuđenu opremu. Svi najavljuju dolazak i za narednu godinu, a spominju i veće kvadrature štandova, bogatiji asortiman, kao i nastup na Poljoprivrednom sajmu. Prvi put u grupi ovih priredbi nije bilo Sajma turizma, što su izlagači pozdravili kao dobru odluku.

Kako kažu u ZASTAVA ORUŽJU Sajam je bio odličan uz dobru posećenost, kako iz Srbije, tako i iz Regiona. Prodali su 25 dugih cevi, a traženi su bili i noževi. Popuste nisu odobravali jer su sve izloženo ponudili po fabričkim cenama. Odlaze sa odličnim utiscima i planiraju dolazak i sledeće godine.

PRVI PARTIZAN se vratio na Sajam posle 23 godine i nisu se pokajali. Za ono što su ponudili vladalo je veliko interesovanje, posebno za pojedine kalibre koji se koriste u lovu za sitnu i za krupnu divljač.

KOMPANIJA DEKATLON se premijerno predstavila na štandu koji nije bio prodajnog karaktera. Najviše je bilo interesovanja za čizme, cipele, vodootporne jakne, i kako kažu da su prodavali izloženo ne bi imali dovoljne količine. Sajam im je dobro došao da posetioci vide da imaju niže cene od konkurencije, a da pritom kvalitet ne zaostaje.

CAPRIOLO je ove godine ponudio i najskuplji štap i najskuplju mašinicu koji su i prodati – “shimano“ štap i mašinica, izrađene od vrhunskih materijala – karbona, titanijuma… Štap „lesath“ košta 78.000 dinara, a mašinica „stela“ 88.000 dinara. Tokom Sajma lova i ribolova Capriolo je odobravao popust od 10 odsto.

U BALKAN HUNTERU kažu da najskuplja puška – jednometni karabin vredan 1.770.000 dinara, nije prodata, ali i da se za takve puške malo duže pregovara. One se uglavnom prodaju odmah posle Sajma. Zato su tokom Sajma prodali između 15 i 20 drugih pušaka. Odeća se takođe dobro prodavala. Za narednu godinu najavljuju veći stand.

I požarevački TOP GUN je zadovoljan posetom, tim pre što je ove godine očigledno veći broj „poznavalaca materije“ koji su dolazili ciljano, što je omogućilo zaposlenima u Top Ganu da se još bolje posvete kupcima. Kažu i da se tržište malo poremetilo zbog nedostatka robe, što je dovelo do većeg interesovanja za kupovinu municije, a da je takva situacija u celom svetu, ne samo kod nas. Za sledeću godinu planiraju bar za 20 kvadrata veći štand koji će još bolje opremiti.

Na štandu PELOPONEZA najveće je interesovanje bilo za garderobu „harkila“ koju su posebno spremili za Sajam, i da su je i najviše prodavali, kao i garderobu na akciji koju su ponudili sa popustom do 30 odsto.

KS SAFETY SHOES je brend koji dolazi iz Srbije, a pre svega im je bio cilj da posetoce i širu javnost upoznaju sa svojim asortimanom i istaknu da je reč o domaćoj proizvodnji. Najviše se tražila plitka lovačka cipela mlodel 160, posle nje model 121 – duboka kožna cipela namenjena za lov na čekama itd… Jednako je bila tražena prva srpska planinarska cipela modeli 230, 231… Opšti utisak je da postoji interesovanje. Zadovoljni su interesovanjem, popuste nisu odobravali, jer su sve ponudili po izuzetno povoljnim cenama – kožne cipele su koštale od 3000 dinara naviše.

U SNAJPERU kažu da je opšti utisak da je Sajam uspeo posle dve teške godine. Na njihovom štandu se najmanje tražilo oružje, dok je interesovanje bilo veliko za opremu. Oni imaju oko 6000 artikala od kojih su za Sajam doneli, više nego ranije, oko 3000. Gospodin Savić kaže i da je Snajper na Sajmu od 1993 godine, a namerava tu i da ostane.

Štand SWAROVSKI OPTIKA nije bio prodajni jer imaju već nekoliko dilera koji su na Sajmu prodavali njihove proizvode, a dileri su zadovoljni prodajom. Zadovoljni su i mestom i posetom, te i za sledeću godinu planiraju dolazak.

Kod DDA CANONA KOMERCA dobro je išla oprema za lov i prateća oprema za lov, lovačke pantalone, redenici, čizme, rančevi, pa i po koja lovačka puška. Za razliku od prethodnih godina bilo je manje interesovanje za vazdušne puške.

STEPSKI SOKO je ove godine izuzetno zadovoljan posetom, a na njihovom izložbenom prostoru se najviše tražila municija.

Među premijernim predstavljanjima je i ono RIBOOPREME, Knić. Došli su da promovišu svoje artikle, a odlaze zadovoljni posetom i organizacijom.

PANIM je napravio pauzu od dve godine, a ovo im je treći Sajam na kojem učestvuju i kažu da je najbolji do sada, kako po poseti tako i po prodaji. Najviše su prodali vazdušnog oružja, ali i propratne oprema za lov. Posebno su zadovoljni i neformalnim druženjima na Novosadskom sajmu na kojem su sklopljeni neki novi dogovori.

FANATIC RIBOLOV – kako kažu poslovali su “na nuli”, ali je njima pre svega bio cilj da se promovišu. Smatraju da im je izložbeni prostor, u poređenju sa drugim ribolovačkim štandovima bio najposećeniji i da se kod njih najviše kupovalo, jer su ponudili i artikle kojih nije bilo kod konkurencije.

GREENSPORT je zadovoljan posetom, ali i saradnjom sa Sajmom jer im je omugućeno da prošire stand. Još veći najavljuju za sledeću godinu.

Produkcija LOV I JOŠ PONEŠTO je program održala na otvorenom prostoru Novosadskog sajma. Izuzetno su zadovoljni odzivom. Posetilo ih je oko 300 dece za koju je organizovan lovački doručak, prezentacija vabljenja životinja, druženje sa sokolarima, defile sa 17 različitih rasa lovačkih pasa.

Jedna od tema Sajma bila je i afrička kuga svinja. Stručni skup je tim povodom pripremila Evropska agencija za bezbednost hrane.

Ribolovački savez Vojvodine je za decu organizovao školice ribolova, ali se u njihovoj organizaciji razgovaralo i o stanju voda, ribljeg fonda.

JP “NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA” izdvaja 2022. godinu kao korak napred u saradnji sa Novosadskim sajmom kroz interaktivno umrežavanje svih relevantnih činilaca koji se bave promocijom ekoloških vrednosti uz integraciju građana, organizacija i javnog sektora. Kako kažu Novosadski sajam je ove godine profesionalnom saradnjom i perspektivnom vizijom pokazao koliko su priroda i društvo nerazdvojni. Ističu da je zajedničkim radom javnost podstaknuta na aktivan boravak u prirodi. Njihovu 3D izložbu je u subotu, 2. oktobra videlo 1500 dece. Oni, kao i njihovi roditelji otišli su sa predivnim utiscima.

SAJAM EKOLOGIJE

Podizanje svesti o primarnoj selekciji otpada izuzetno je važno, a kako bi se što više ljudi u to uključilo, na zajedničkom zadatku našli su se Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Gradsko zelenilo, Gradska čistoća, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“, kao i niz udruženja – Čepom do osmeha, Inženjeri zaštite životne sredine…

Tradicionalno je na Sajmu ekologije štand Gradske uprave za zaštitu životne sredine bio prepun dece, posebno učenika nižih razreda osnovne škole, za koje su organizovane brojne radionice.
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine između ostalog je organizovao prezentacije: “Monitoring nepoljoprivrednog zemljišta”, “Koncept razvoja i uspostavljanja sistema sanitarne deponije u Vojvodini – budućnost, sadašnjost, prošlost” i “Zaštiti vazduh – obezbedi deponiju”.

U udruženju ČEPOM DO OSMEHA kažu da je 2.500 do 3.000 dece prošlo kroz njihov stand. Imali su oko 30 radionica, a na štandu u Hali “Master” sa najmlađim posetiocima, od recikliranog materijala su napravili 1.652 igračke.

RECIKLAŽNO OSTRVO

Na Reciklažnom ostrvu koje e bilo postavljeno u blizini Teretnog ulaza u krug Novosadskog sajma, u saradnji sa kompanijama koje se bave prikupljanjem određene vrste otpada, sakupljalo se otpadno jestivo ulje, stari papir, staklo, pet ambalaža i čepovi, a revnosnim posetiocima podeljene su i ulaznice na Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Čepom do osmeha, JKP Čistoća, Inženjeri zaštite životne sredine, Ekostar i Esotron su revnosnim posetiocima poklonili više stotina ulaznica za Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije.

NOVINARI I LOVCI UKRSTILI VARJAČE

Za predstavnike medija je u petak, 30. septembra, organizovan PRESS trofej, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koji je ove godine izazvao više interesovanja nego ikada pre. Mesta je ipak bilo za 24 ekipe, a pobedu su odnele Večernje novosti.

U kuvanju lovačkog paprikaša, dan kasnije oprobali su se predstavnici lovačkih udruženja, a pehar je otišao u Zrenjanin.

Lovačkih specijaliteta je bilo i u Lovačkoj kući – restoranu u kojem je bilo moguće probati specijalitete od divljači. Tokom svih dana radio je odlično i svakodnevno se tražilo mesto više.

POKLON-IGRA NA SAJMU LOVA I RIBOLOVA I SAJMU EKOLOGIJE

Na Sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije, za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam je, u saradnji sa izlagačima, organizovao Poklon-igru.

Darodavci su bili Capriolo, DDA Canona komerc, Peloponez lovačka oprema, Top Gun i Stepski soko, Snajper, KS Shoes, Produkcija “Lov i još ponešto” i Ribooprema, Knić.

Kuponi sa imenima srećnih dobitnika izvučeni su nedelju, 2. oktobra, u 16 časova, a imena dobitnika objavljena na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam