Početna Gradske teme Žena inficirana HIV-om posle transfuzije krvi

Žena inficirana HIV-om posle transfuzije krvi

0

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zarazila se ove godine HIV-om putem transfuzije krvi, saznaje 021.rs.

Ona je nedugo potom preminula od posledica težine osnovne bolesti, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Vladimir Petrović i dodao da je taj slučaj epidemiološki završen.

Poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine, da se neko zarazi putem transfuzije krvi zaražene HIV virusom, zabeležen je davne 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Do infekcije je došlo tako što je pacijentkinja primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa. U obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegova krv je imala nereaktivan rezultat, pa je upotrebljena za transfuziju.

Ovakve situacije su veoma retke, a zbog kontrola, kako objašnjavaju u novosadskom Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nije u pitanju propust zaposlenih, nego takozvani “period prozora”. U pitanju je period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju. Drugim rečima, ako prilikom popunjavanja upitnika, koji se popunjava pre svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac krvi ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski…), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, dar (krv) se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje“, navode za 021.rs u Institutu.

U ovoj ustanovi dodaju da ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca. Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije.

Kako kažu, dešava se retko, u svetu i kod nas, da dobrovoljni davalac ne prepozna ili ignoriše rizike u svom ponašanju i odluči se da donira krv, neposredno nakon rizične situacije, a u “periodu prozora”.

Kako smo svesni da i u 21. veku, još uvek, i dalje postoji mogućnost prenosa HIV-a i ovim putem, zdravstveni radnici konstantno, kontinuirano tokom različitih oblika edukacija, ali i obraćanjem preko različitih vrsta medija, svim građanima skreću pažnju da ustanove za transfuziju nisu mesto na kome treba proveravati svoje zdravstveno stanje, kontrolisati rizčna ponašanja, vezano za HIV, sifilis i virusne hepatitise. Širom Pokrajine postoji dovoljan broj zdravstvenih ustanova, dovoljan broj testova, gde građani tokom cele godinu mogu besplatno i anonimno uraditi navedene analize“, zaključuju u Institutu.

Prema preliminarnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootrkivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay