Početna Gradske teme Zimska služba spremna za sve izazove

Zimska služba spremna za sve izazove

0

Sneg koji je tokom vikenda padao nije se zadržavao na kolovozu te su sve saobraćajnice bile prohodne. Po putevima i trotoarima je posuta so i na mostovima tečni rastvor, tako da zastoja saobraćaju nije bilo.

Međutim imajući u vidu niske temperature, pogotovo u večernjim časovima, i eventualnu maglu, nadležni vozačima savetuju da budu oprezni. Ekipe javno-komunalnih preduzeća, koje su u programu rada Zimske službe od početka decembra dežuraju 24 časa, s tim da se broj radnika i mehanizacije povećava i smanjuje, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Šef Zimske službe u JKP „Put” Gojko Etinski podseća da meteorolozi za naredne dane predviđaju padavine i niske temperature, što, podrazumeva klizave drumove i smanjenu vidljivost, te savetuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu. Bez obzira što je so “odradila svoje” i sneg se nije zadržavao na putu, po rečima našeg sagovornika, voda i blato u okolini gradilišta mogu da predstavljaju problem.

– Ekipe Zimske službe su u pripravnosti, imajući u vidu niske temperature i padavine koje nas narednih dana očekuju – objasnio je Etinski. – Trenutno smo u drugom stepenu pripravnosti, što podrazumeva da dežurstvo 25 jedinica s kamionima, posipačima soli i građevinskim mašinama, pa se, ukoliko ne bude padavina, vraćamo na prvi stepen dežurstva s četiri vozila.

Najveći izazov putarima predstavlja sremska strana grada, a Gojko Etinski napominje da JKP „Put”, u okviru Zimske službe, održava puteve prvog i drugog prioriteta ukupne dužine 800 kilometara.

Budući da se sneg nije zadržavao na trotorima, nije bilo potrebe za angažovanjem većeg broja radnika Zimske službe JKP „Čistoća”. U tom preduzeću navode da su spremni za veće padavine, spremišta za so su raspoređena na glavnim gradskim raskrsnicama i saobraćajnicama. U Zimskoj službi gradske “Čistoće” angažovano je oko 150 radnika s mehanizacijom, a, ukoliko uslovi to zahtevaju, i više. Programom rada je predviđeno da ekipe tog preduzeća raščišćavaju centar Novog Sada, prilaze pešačkim prelazima, kao i da formiraju staze u ulicama, čije je održavanje u njihovoj nadležnosti.

U programu rada gradske Zimske službe je i 150 radnika i mehanizacija “Gradskog zelenila”, s tim da je to preduzeće zaduženo za čisšćenje snega sa autobuskih stajališta, prilaza i pešačkih staza na mostovima i nadvožljacima, Petrovaradinskoj tvrđavi, u parkovima i na nekoliko trgova u gradu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay