Početna Intervju dana Konferencija “Svet u 2022.”: Zorana Mihajlović – Cilj je da budemo vodeća...

Konferencija “Svet u 2022.”: Zorana Mihajlović – Cilj je da budemo vodeća destinacija za investitore

0

The Economist godišnja konferencija pod nazivom “Svet u 2022” ove godine će se održati u hibridnom formatu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 14. decembra, s početkom u 9 časova.

Učesnici konferencije će se okupiti u maloj Sali Narodne skupštine a publika će i ove godine konferenciju moći da prati putem prenosa uživo na YouTube kanalu.

„Svet u 2022“ jedna je od najstarijih konferencija koju organizuje kompanija Color Media Communications, i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Jubilarna deseta “Svet u 2022” konferencija održaće se 14. decembra 2021. u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a program možete pronaći na sledećem linku: www.communications.rs/svetu2022  

Kao i svake godine na skupu će se okupiti čelni ljudi Vlade Srbije, Pokrajinske Vlade, predstavnici diplomatskog kora i bilateralnih komora i asocijacija, ekonomisti i vodeći privrednici iz Srbije i regiona, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog miljea.

Ove godine, kroz panele i studije slučaja, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće svet u 2022, kakve su posledice globalne pandemije na našu i svetsku ekonomiju i kako ih prevazići, kako je kultura odgovorila na izazove u proteklih godinu dana i šta je očekuje u narednoj…

Konferenciju otvaraju: Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za rudarstvo i energetiku, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji i Alessandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan.

Ovim povodom, naša sagovornica bila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike koja je istakla: – Važno je da nastavimo da čuvamo našu ekonomsku i političku stabilnost, kao i stabilnost regiona i da se posvetimo novim investicijama. Mnogo toga važnog urađeno je u prethodnih godinu dana, u kojima je postavljen temelj za novu energetsku politiku, kroz donošenje novog zakonodavnog okvira, početak izrade glavnih strateških dokumenata i novi plan investicija.

Najavili ste da sektor rudarstva i energetike može mnogo bolje i više da doprinese BDP-u. Šta su strategije razvoja u tom sektoru?

– Energetika u Srbiji je dugo stagnirala, 30 godina nije izgrađena nijedna nova termoelektrana ili hidroelektrana i zato je ova godina prekretnica jer ulazimo u period mnogo bržeg razvoja, ulaganja, iz kojeg će proizaći i veći doprinos BDP-u i privrednom rastu.

Doneli smo četiri nova, moderna zakona iz oblasti rudarstva i energetike i započeli izradu najvažnijih strateških dokumenata: Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana RS za period do 2030. sa projekcijama do 2050. godine i Strategije razvoja energetike RS za period do 2040. sa projekcijama do 2050. godine.

U oblasti obnovljivih izvora energije težimo da do 2040. udeo obnovljivih izvora bude najmanje 40%, odnosno 50% do 2050. godine. Do toga ćemo doći izgradnjom velikih i srednjih HE, novih kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE, izgradnjom gasnih elektrana, razvojem dodatnih kapaciteta za skladištenje energije, kao i razvojem vodoničnih tehnologija. Cilj svih ovih aktivnosti je da Srbija bude energetski bezbedna, da imamo dovoljno energije po održivim cenama, ali da istovremeno unapređujemo i životnu sredinu.

Da li ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovoj kriznoj godini i šta su planovi za narednu godinu?

– Usvojeni su i sprovode se planovi reorganizacije EPS-a i Srbijagasa, koji podrazumevaju suštinsko razdvajanje delatnosti distribucije električne energije, odnosno transporta prirodnog gasa. Usvojen je Akcioni plan u oblasti obaveznih rezervi nafte, koji je uz restrukturiranje Srbijagasa bio jedan od preduslova za davanje preporuke da se otvore pregovori u Klasteru 4, kojim je obuhvaćena energetika. Otvoren je i novi rudnik zlata i bakra Čukaru Peki, koji će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i sa proizvodnjom će Srbija postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, i jedan od vodećih proizvođača zlata.

Sprovedena su i dva javna poziva za građane – jedan za zamenu vrata i prozora, unapređenje izolacije i zamenu kotlova, drugi za postavljanje solarnih panela – u kojima država i lokalne samouprave sufinansiraju ove investicije do 50 odsto. To je program koji ćemo nastaviti u 2022. godini, raspisivanjem novih javnih poziva, sa značajno više obezbeđenih sredstava, kako iz budžeta, tako i uz podršku međunarodnih razvojnih institucija.

Šta bi naša zemlja morala da učini kako bi privredni ambijent učinila sto privlačnijim za investitore?

– Poboljšanje poslovnog ambijenta jedan je od prioriteta Vlade, i na tome ćemo nastaviti da radimo kroz novu radnu grupu za bolje poslovno okruženje i privlačenje novih investicija. Nova radna grupa praktično će naslediti radnu grupu za unapređenje pozicije na Duing biznis listi Svetske banke. Zadržaćemo sve ono što je dobro bilo u sprovođenju reformi u prethodnim godinama kad smo, između ostalog, sproveli reformu građevinskih dozvola koja je proglašena reformom decenije, u cilju da Srbija i u narednim godinama bude prepoznata kao vodeća destinacija za investitore u ovom delu Evrope.

Kako će se, po vašem mišljenju, kretati ekonomija u 2022?

– Očekujem da i 2022. bude u znaku oporavka od krize izazvane pandemijom kovida-19. Aktuelna energetska kriza najbolje pokazuje koliko je tu još izazova, koliko ranjivosti globalne ekonomije utiču na nas. Važno je da nastavimo da čuvamo našu ekonomsku i političku stabilnost, stabilnost regiona, i da se posvetimo novim investicijama, pre svega u bazične grane kao što je energetika, jer bez energetske bezbednosti i povezivanja u regionu nema ni ubrzanog razvoja.

Na prvom panelu konferencije ambasadori Nj.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke, Nj.E. Šan Maklaud, ambasadorka Velike Britanije, Nj.E. Džajlz Norman, ambasador Kanade, Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske i Nj.E. Amr Aljowaily, ambasador Egipta u Srbiji, pričaće o tome kako će izgledati svet u narednoj godini.

Predstavnici bilateralnih komora i poslovnih asocijacija, Zoran Petrović, predsednik AmCham Srbija, Dragan Stokić, predsednik francusko-srpske privredne komore, Đorđo Markeđani, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i Oliver Lepori, izvršni direktor Japanske poslovne alijanse u Srbiji probaće da daju odgovore na pitanja o kretanjima srpske privrede u narednoj godini.

Konferenciju su podržali Evropska Investiciona Banka EIB, Srbijagas, Telekom Srbija, Egzakta, Alumil i Coca-Cola.

Ukoliko želite da pratite konferenciju putem prenosa uživo na YouTube kanalu, molimo vas da se za praćenje putem lajvstrima registrujete na link:
https://jj349.typeform.com/to/WpovHdNB