Početna Intervju dana Slobodan Boškan: Uspešan trener mora da ima čvrst karakter kako bi svoju...

Slobodan Boškan: Uspešan trener mora da ima čvrst karakter kako bi svoju ekipu doveo do pobede!

0

boskan2
Dugogodišnji reprezentativac Srbije i član jedne od najtrofejnijih generacija odbojke, Slobodan Boškan završio je profesionalnu karijeru, ali je i dalje veran istom sportu, učeći sada neke nove generacije kako se osvajaju zlatne medalje. Iako je potrebno mnogo ulaganja u talentovanu decu, činjenica je, kako kaže, da to nije sasvim dovoljno. Neophodno je obezbediti im kvalitetne uslove za trening, stručan rad pa i kampove gde će najbolje upoznati i videti šta je potrebno da bi se postao vrhunski sportista. Najveći uspeh je privilegija raditi u timu veoma kreativne i talentovane dece, i zaista je sreća baviti se poslom koji voliš – kaže Slobodan.

Predstavnik ste jednog od naših najtrofejnijih sportova, kako vidite odbojku danas u Srbiji?

Odbojku, vidim kao sport koji je i dalje veoma uspešan. Na reprezentativnom nivou postižu se dobri rezultati, iako se mnogo igrača promenilo od 1995. godine kada smo započeli niz sjajnih uspeha. Na nacionalnom nivou, mislim da zbog otežane finansijske situacije, koja je u privredi i društvu, odbojka “ispašta” jer mladi igrači i igračice dosta rano odlaze u inostranstvo kako bi pored igračke satisfakcije imali i materijalnu.

Odbojka se kod nas u društvu dosta ceni jer naši timovi osvajaju medalje, da li takvi rezultati menjaju odnos na bolje prema sportu od nadležnih za takva pitanja?

Naravno da svako osvajanje medalje i postizanje uspeha privlači pažnju javnosti i nadležnih za sport u državi. Samo kontinuitetom u postizanju rezultata, ne samo u seniorskim kategorijama već i mlađim selekcijama, može se očekivati veća prisutnost u medijama ali isto tako i značajnija pomoć nadležnih institucija.

Ima li odbojkaški savez Srbije usvojenu dugoročnu strategiju po kojoj će se ovaj sport razvijati, promovisati i unapređivati?

Sudeći po proteklim godinama uveren sam da odbojkaški savez Srbije poseduje jednu ovakvu strategiju, što potvrđuju i uspesi koje smo ostvarili u svim selekcijama, od pionirskih do seniorskih, kako muškim tako i ženskim.

boskan

Šta mislite da je neophodno da se naša selekcija održi na samom vrhu evropske i svetske odbojke?

Smatram da u nacionalnim prvenstvima imamo veliki broj talentovanih igrača koji su budućnost srpske odbojke. Činjenica da imamo talentovanu decu nije sama po sebi dovoljna da bi se postizali rezultati na svetskoj sceni, već su potrebni i strategija, finansijska sredstva i infrastruktura. Potrebno je mnogo ulagati u razvoj mladih odbojkaša i odbojkašica obezbeđivanjem kvalitetnih uslova za trening, stručan rad sa njima, takmičenja, kampove. Verujem da sa takvim pristupom možemo stvarati nove generacije budućih reprezentativaca koji će nastaviti da osvajaju medalje na evropskim i svetskim takmičenjima.

Postali ste selektor Crne Gore, sada umesto taktike igrača na terenu osmišljate strategiju kao lider tima, kolike su razlike?

Razlika između toga da budeš igrač ili da budeš trener veoma su značajne. Kada si igrač razmišljate, najvećim delom, o sebi, svom kvalitetu i načinu kako igrate. Naravno vodite računa i o svojim saigračima ali nemate toliku moć odlučivanja i donošenja odluka kao trener. Lider tima razmišlja o više stvari: taktičko-tehničkom stanju svih igrača, fizičkoj pripremljenosti (u dogovoru sa trenerom za fizičku pripremu), odnosima sa rukovodstvom, medijima, navijačima. Mnogo je kompleksnije biti trener ali u tome i jeste izazov, da se izboriš sa svim uticajima i da vodiš skoju ekipu od pobede do pobede.

Vaše višegodišnje iskustvo kao sportista nesumnjivo će vam biti od pomoći u novoj ulozi, možete li nam reći u kojoj meri može mentalitet doprineti rezultatima?

Kada je u pitanju posao trenera, a ako ste pre toga bili uspešan profesionalni igrač ne mora da znači da ćete biti i uspešni i kao trener. Ali sigurno je da stečeno iskustvo u bavljenju tim sportom može dosta da pomogne. Pored toga važan je i mentalitet trenera odnosno njegovo postavljanje prema ekipi (igračima) u raznim stresnim situacijama. Uveren sam da uspešan trener mora da ima čvrst karakter kako bi doveo svoju ekipu do pobede (trofeja).

boskan1

Autor: Tamara Kovačević