Početna Intervju dana “Svet u 2021.”: Majk Mišel – Insistiramo na usklađivanju propisa sa EU...

“Svet u 2021.”: Majk Mišel – Insistiramo na usklađivanju propisa sa EU standardima

0

„Svet u 2021.“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Konferencija će se održati 15. decembra 2020. u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Zbog epidemiološke situacije u zemlji svi zainteresovani gledaoci događaj će moći da prate online preko live streama na Youtube i Facebook kanalu Color Media Communications.

Učesnici konferencije, ove godine će, kroz panele i studije slučaja pokušati da daju odgovore na pitanja sa kakvim se izazovima susreće zatvorena Evropa, kakve su posledice globalne pandemije na svetsku ekonomiju i kako je prevazići, sa čime se susreo zdravstveni sektor globalno i lokalno, kakve su posledice pandemije na ranjive grupe u društvu kao i kakva je kultura u doba pandemije.

– Nastavljamo da se zalažemo za dalje ubrzanje reformi i pregovora sa EU, održivu fiskalnu konsolidaciju i bolju primenu onoga što je propisano zakonima i propisima – poručuje Majk Mišel, predsednik Saveta stranih investitora i generalni direktor Telenora, u intervjuu za ovogodišnje „The Economist” izdanje „Svet u 2021.” govorio je o prezentaciji i zaključcima ovogodišnje FIC-ove Bele knjige, merama Vlade Srbije, kao i predikcijama za narednu godinu. Nedavno je promovisana Bela knjiga, koju Savet stranih investitora izdaje svake godine.

Koji su najvažniji zaključci i preporuke u ovoj godini?

–  U ovogodišnjem izdanju sumirali smo šta je to što mora da se uradi kako bi se poboljšalo poslovno okruženje u zemlji koja je pogođena krizom. To je ozbiljna analiza 60 sektora sa 320 preporuka koje je dalo više od 50 uglednih kompanija. Nema rangiranja napretka kao u prethodnim izdanjima, jer nema smisla upoređivati nivo institucionalnih promena prethodne i ove godine, naprosto su neuporedive. Umesto toga, u svakom poglavlju postoji deo o kovidu-19, gde smo ono što savetujemo ocenili sa 3, 2 ili 1, u zavisnosti od hitnosti, pri čemu su 41% svih preporuka ocenjene kao najurgentnije, i to u oblastima zaštite podataka o ličnosti, trgovine, nekretnina i javnih nabavki, dok je digitalizacija prepoznata kao prioritetna oblast. Želimo da Bela knjiga i dalje bude jedinstvena platforma za dijalog između vlasti i privatnog sektora i koristan alat za domaće i strane investitore, čak i u doba krize, kada je takav dijalog neophodan.

Kako ocenjujete mere koje je donela Vlada Srbije u cilju zaštite ekonomije?

– Smatramo da su adekvatne, jer su u skladu sa merama koje je donela većina drugih zemalja. Vlada se već fokusirala da pomogne onima koji su najpogođeniji, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, turizmu koji beleži pad od 53%, ili transportu. Moram da istaknem da je naša saradnja sa Vladom u rešavanju gorućih pitanja u poslednjih nekoliko meseci bila otvorena i konstruktivna. Iako smo u FIC-u u potpunosti svesni svih izazova sa kojima se Vlada suočava, naša očekivanja ostaju ista i mi nastavljamo da se zalažemo za dalje ubrzanje reformi i pregovora sa EU, održivu fiskalnu konsolidaciju i bolju primenu onoga što je propisano zakonima i propisima. Time što će omogućiti da poslovno okruženje bude stabilno i predvidivo, Vlada će i štititi privredu.

Da li je ova krizna godina promenila prioritete koje kompanije postavljaju i koji su po vama najvažniji?

– Ne bih rekao da ih je promenila s obzirom na to da je zdravlje zaposlenih uvek glavni prioritet naših kompanija članica. Ali videli smo izvesna pomeranja, posebno u načinu na koji kompanije planiraju svoje investicije. Na primer, 80% investitora širom sveta je promenilo način i oblasti u koje investira, dok je 19% njih nastavilo da ulaže u istom pravcu. Naučili smo dosta o navikama korisnika tokom krize, promenama u ponašanju i vidimo mnogo ulaganja u inovacije, što je dobro. Vlade zemalja koje su lideri u inovacijama imale su tri puta više investicija u tom pravcu tokom recesije, na primer. Tako da su inovacije i učenje, prilagođavanje potrebama korisnika i dalja digitalizacija ključni prioriteti na koje su se kompanije fokusirale, uz zdravlje zaposlenih i korisnika, kao apsolutnim prioritetima.

Kakva su predviđanja za 2021. kad su u pitanju ekonomska kretanja i šta predviđate da će biti važno za prevazilaženje krize?

– Pitanje za milion dolara, imajući u vidu nivo neizvesnosti. Dosta toga zavisi od zdravstvene situacije, i jednom, kada se kriza završi, analiziraćemo celokupnu situaciju i imati preciznije pokazatelje. Ali postoje neka predviđanja, poput onog koje je nedavno sprovela kompanija Mekinzi. Kažu da će u naredna tri meseca više od 50 odsto malih preduzeća širom sveta biti zatvoreno, dok će nestati 13 do 15 odsto svetske trgovine. Ako pogledamo Srbiju, dugoročni oporavak sasvim sigurno zavisiće od oporavka Evropske unije, jer je naša privreda u potpunosti uključena u evropsko tržište na koje izvozi 55 odsto prehrambenih namirnica.

Zato FIC insistira na usklađivanju domaćih propisa sa standardima EU. Kada pogledamo investicije, nerealno je očekivati da će se nivo direktnih stranih investicija brzo povratiti. Oporavak privrede u drugoj polovini 2020. godine neće zavisiti od investicija, već od javne i privatne potrošnje, iako imamo neke ohrabrujuće primere, poput nedavnog od švajcarske digitalne agencije Merkle, koja srpskim softverskim inženjerima daje priliku za razvoj. Činjenica da će BDP Srbije biti niži od predviđanja međunarodnih finansijskih institucija, kao i to da naša privreda ne zavisi u velikoj meri od od turizma, kao u nekim drugim zemljama, jesu stimulativni pokazatelji.

Generalni pokrovitelj događaja je kompanija Mozzart. Konferenciju su podržali: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija se nalazi na sajtu: www.communications.rs/svetu2021

Ukoliko ste zainteresovani da pratite događaj možete se registrovati putem linka.