Početna IT & Business IT kompanije nude posao i studentima završnih godina na PMF-u

IT kompanije nude posao i studentima završnih godina na PMF-u

0

U okviru Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta postoje dva informatička programa – smer Informacione tehnologije, koji traje tri godine, i smer Računarske nauke, koji traje četiri.

Nakon studija, svršeni informatičari osposobljeni su za rad na računarima u privredi, razvoju softvera, rešavanju problema pomoću računara, a informacione tehnologije kojima su ovladali mogu se primeniti u obrazovanju, bezbednosti, zdravstvu i drugim oblastima.

Sam Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) osnovan je 1963. godine. Na smeru Informacione tehnologije popunjena su sva budžetska mesta, te je fakultet bogatiji za 70 brucoša, dok smer Računarske nauke ima 23 studenta, a 40 mesta, predviđenih za one koji se finansiraju iz budžeta, ove godine nije u potpunosti iskorišćeno. – U Novom Sadu postoji veliki broj IT kompanija, te zbog toga raste interesovanje za studije informatike – kazala je dr Jovana Vidaković s Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta. – Često studenti na završnim godinama počinju da rade, a ako ne, već po završetku fakulteta imaju mogućnost da s lakoćom pronađu posao.

Svršeni informatičari osposobljeni su za rad na računarima u privredi, razvoju softvera, rešavanju problema pomoću računara, a informacione tehnologije kojima su ovladali mogu se primeniti u obrazovanju, bezbednosti, zdravstvu i drugim oblastima
Studijski programi na DMI-ju akreditovani su 2017. godine, a studenti mogu da izaberu predmet Informatički projekat na završnoj godini, u okviru kojeg odlaze na praksu u jednu od preko 40 kompanija u Novom Sadu s kojima PMF sarađuje.

“Takve prakse običnu traju mesec ili dva, nakon čega studenti imaju obavezu da u seminarskom radu opišu šta im je bio zadatak i da prezentuju svoj projekat”, rekla je dr Jovana Vidaković. “Studenti koji su bili uspešni na praksi imaju mogućnost da se i zaposle u tim kompanijama.”

Osim toga, studenti se odlučuju za studentske razmene, putem kojih mogu da provedu jedan ili više semestara na nekom stranom univerzitetu.

“Smatram da veći broj informatičara ostaje da radi u Srbiji. Oni koji odlaze van zemlje, obično u inostranstvu upisuju master studije, a ako bi želeli tamo i da rade, važno je da steknu neko radno iskustvo ovde”, objasnila je Jovana Vidaković za Dnevnik.

Projekat “Novi Sad – IT centar, od obrazovanja do zaposlenja” sufinansirao je Grad Novi Sad, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay