Početna IT & Business Novosadski studenti pioniri u oblasti veštačke inteligencije

Novosadski studenti pioniri u oblasti veštačke inteligencije

0

Na Кonkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije nagrađen je Prirodno matematički fakultet, a naš grad postaće centar razvoja veština za poslove budućnosti.

Ovaj master kurs će doprineti napretku veštačke inteligencije u Novom Sadu ali i na nivou cele države. Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte jer je krajnji cilj da studenti po završetku budu osposobljeni za praktičan rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije.

Šta je ono što ovaj master izdvaja i koje su prednosti u odnosu na već postojeće master programe na Prirodno-matematičkom fakultetu objašnjava dr Nataša Krklec Jerinić sa departmana za matematiku PMF-a.

– Dvogodišnji master program “Veštačka inteligencija” (VI) na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je zajednički studijski program informatike i matematike na Departmanu za matematiku i informatiku. Pored neophodnih teorijskih osnova, ovaj program predviđa usku saradnju sa privredom. Studenti će imati obavezu da u okviru stručno-aplikativnih predmeta rešavaju praktične zadatke koji potiču iz industrije. Pored profesora sa PMF-a, studentima će u tom poduhvatu pomagati i stručnjaci iz kompanija koje razvijaju VI proizvode – rekla je prof Nataša Krklec Jerinić.

Nataša dodaje da PMF ima iskustva u ovako koncipiranim programima. Pre četiri godine uveden je dvogodišnji master program “Primenjena matematika – nauka o podacima” popularno nazvan “Big Data” sa dva izborna modula.

Program još više usmerava studente ka IT sektoru i specifičnoj i uzbudljivoj oblasti Veštačke inteligencije. Studenti koji uspešno završe ovaj master imaće zvanje “Master veštačke inteligencije” i biće kvalifikovani da rade u veoma širokom spektru primena uključujući i finansije, poljoprivredu, medicinu i industriju. Oni će tokom studija steći znanja iz matematike i informatike koja čine osnovu algoritama veštačke inteligencije, te će biti u mogućnosti da se lako adaptiraju na nove zahteve koje donosi razvoj veštačke inteligencije u budućnosti.

Veštačka inteligencija je jedna od oblasti koja ima najveći potencijal u perspektivi, te je zato prošle godine usvojena Strategija za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji do 2025. godine, kojom je planirano uspostavljanje dva master akademska programa iz oblasti veštačke inteligencije do kraja 2021. godine.

– Sve više novosadskih IT stručnjaka, pa i samih kompanija, prepoznaje značaj Veštačke inteligencije. Broj industrijskih projekata fokusiranih na VI je u konstantnom porastu – ističe dr Nataša Krklec Jerinić i dodaje – Očekuje se sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti Veštačke inteligencije na novosadskom tržištu rada. Sa druge strane, očekivano je da IT sektor nastavi da jača i tako potencijalno povećava broj radnih mesta. Takođe, neki od projekata i proizvoda pomenutih firmi potencijalno će doprineti unapređenju gradskih servisa i načina na koji grad funkcioniše.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay