Početna IT & Business Održana konferencija “Women in Business, Media and Culture” u Arhivu Vojvodine

Održana konferencija “Women in Business, Media and Culture” u Arhivu Vojvodine

0

Jednodnevna konferencija „Women in Business, Media & Cultureˮ, posvećena podsticanju ženskog preduzetništva, održana je juče u galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine.

S ciljem da je veoma važno diskutovati o razvoju ženskog preduzetništva, kako bi se mlade devojke motivisale da odaberu željena zanimanja, te radi upoznavanja javnosti sa položajem i problemima sa kojima se žene suočavaju u društvu, panelistkinje su razgovarale na različite teme: od biznisa, preko medija do kulture.

Кonferenciju je otvorio Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group, dok su u uvodnom obraćanju govorile: Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Smiljka Jovanović, pokrajinska sekretarka za finansije i Milena Popović Subić u ime Arhiva Vojvodine.

– Želimo da podvučemo činjenicu da ovde u Novom Sadu, baš u Arhivu Vojvodine, baštinimo tradiciju ženskog preduzetništva. Tu tradiciju trebalo bi da nastavljamo i da unapređujemo – rekao je Čoban, podsetivši koliko su ova okupljanja važna.

Dragana Milošević, sekretarka za kulturu APV-a, počela je obraćanje istakavši da joj je izuzetno drago što je prisutna na konferenciji.

– Žene su više na odgovarajućim pozicijama, kao donosioci odluka, ali se postavlja pitanje koliko odlučuju o sredstvima za to – rekla je i savetovala da žene dozvole sebi da budu ambiciozne.

Smiljka Jovanović, sekretarka za finansije APV-a, obratila se sledećim rečima:

– Vlada pokušava da rodnim komponentama unapredi položaj žena. Poenta je da se daju svima jednake šanse, pa i nejednakim grupama. Mislim da idemo ka pozitivnom smeru i da će svake godine biti vidljivije – završila je Jovanović.

O ženskom preduzetništvu u Srbiji govorile su: Marija Radojčić, preduzetnica, Ivona Borojević, generalna menadžerka hotela „Fontanaˮ, Jelena Galetin, vlasnica PR agencije za komunikacije i odnose sa javnošću „Galetinˮ, Sofija Bajić, preduzetnica, Svetlana Horvat, predsednica Nacionalne komore za modu Srbije i „Serbia Fashion Week-aˮ, Marijeta Lazor, rukovodilac razvoja na Novosadskom sajmu, Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Agota Vitkai-Кučera, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, Gala Čaki, slikarka, Zvezdana Terzić, operska pevačica, Nataša Heror, direktorka medijske agencije „Heror Media Pontˮ, Aleksandra Popović, novinarka RTV-a, Jasmina Ubiparip, urednica magazina „Lepota i zdravljeˮ, Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole, i Tanja Banjanin, pevačica.

Učesnice na konferenciji su zaključile da je položaj žena u Srbiji nepromenjen, rodna neravnopravnost je najviše izražena u medijskim izveštavanjima, u kulturnoj delatnosti zaposleno je više žena nego muškaraca, a svi prisutni imali su priliku da čuju iskustva uspešnih žena u biznisu.

– Mi smo tu da podsećamo na to gde su žene u kojim oblastima. Ako doživimo sebe kao nekog ko može malo, makar za milimetar da promeni nešto, onda je to prednost. Od kuknjave nema ništa – rekla je juče Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske.

Dubravka Valić Nedeljković je ovom prilikom govorila o istraživanju položaja žena u medijima javnog servisa, koji je rađen od juna do septembra ove godine, a čiji će rezultati biti objavljeni u knjizi koja će uskoro biti realizovana.

Valić Nedeljković je govorila o tome koliko su žene subjekti naše dnevne prakse u zemlji, regionu i slično, a da je taj stepen najveći ukoliko su donosioci odluka.

– Žene novinarke imaju manje atraktivne sektore za izveštavanje, a malo žena je na menadžerskim pozicijama. Kada dođu na te pozicije, malo njih se bavi rodnom ravnopravnošću – naglasila je ona.

Nakon održane konferencije, Vladimir Ivanišević, arhivski savetnik Arhiva Vojvodine, pokazao je učesnicama i posetiocima postavku multimedijalne izložbe „Banska palata – priče iza pričeˮ.

Konferenciju su organizovali Color Media Communications u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Arhivom Vojvodine sa ciljem promocije ženskog inovacionog preduzetništva na lokalnom i nacionalnom nivou.