Početna IT & Business Otvoren prvi poslovni prostor namenjen samo preduzetnicama

Otvoren prvi poslovni prostor namenjen samo preduzetnicama

0

Prvi zajednički poslovni prostor za rad namenjen samo preduzetnicama, pod nazivom „Space Girls“, otvoren je 1. juna u Novom Sadu, u Kosovskoj 26. Osim samog „coworking“ prostora, postoji i mesto u kojem je u planu organizacija programa kulturnog i obrazovnog karaktera.

Osnivač tog prostora Vanja Živković za „Dnevnik” ističe da na taj način žele da našoj zajednici ponude edukaciju neophodnu za moderno vođenje biznisa, ali i da prošire zajednicu i povežu preduzetnice. Iako je „coworking“ prostor namenjen samo damama, na događaje su svi dobrodošli.

Vanja Živković je na tu ideju došla pre nekoliko godina, ali se u realizaciju upustila početkom ove. U preduzetničkim vodama je više od tri godine, a bavi se organizacijom događaja u okviru kompanije „Event Room” te je iz ličnog primera uvidela s kakvim preprekama se preduzetnice susreću. Zbog toga u junu osniva prostor koji je, kako za naš list kaže, osmišljen kao mesto gde dame mogu da se osećaju prijatno dok rade na razvijanju svoje karijere.

„Space Girls“ je namenjen svim ženama-preduzetnicama, ženama koje tek planiraju da se upuste u te vode, kao i frilenserkama koje ne žele da rade od kuće ili im jednostavno prija društvo dok rade na razvoju svog biznisa.

– „Space Girls“ je mesto gde se konkurencija ostavlja ispred vrata, mesto bez osuđivanja i osećaja usamljenosti – naglašava Vanja Živković. – Do sada su već postojala različita udruženja za podršku ženama na ovom putu, ali smo osetili da postoji potreba za „fizičkom manifestacijom” tih principa i prostorom u kojem će se preduzetnice osećati osnaženo, sigurno i podržano. Zdrava zajednica žena koje će se međusobno podržavati je ono ka čemu težimo. Da li ste znali da „Amazon Prime“ i „Netflix“ koriste istu infrastrukturu za svoje usluge? Velike kompanije se često udružuju da bi povećale veličinu „kolača” jer, ako je „kolač” veliki, ima dovoljno za sve. Mi slično pokušavamo da uradimo na manjem nivou. Možda neki od tih biznisa postane novi „Netflix“, nikada se ne zna.

Naša sagovornica navodi da im je želja da skrenu pažnju na specifične probleme s kojima se suočavaju preduzetnice, od kojih majčinstvo i preduzetništvo predstavljaju izazovnu kombinaciju.

– Teško je graditi karijeru i porodicu istovremeno, to je posebno izazovno za mame-preduzetnice, a smatramo da svaki grad treba da bude grad za preduzetništvo generalno jer je to jedan od znakova zdravog i naprednog društva – ističe Vanja Živković. – Nadamo se da će se naša ideja razvijati i uspeti da izazove neke promene, ne samo na nivou grada već i šire. Reakcije žena su za sada fenomenalne. Nailazimo na sjajan odziv, što nam govori da je potreba za ovakvim prostorom velika i da smo na dobrom putu.

Osim besplatnih predavanja i edukacija koje su u planu, „Space Girls“ nudi opciju iznajmljivanja prostora za različite događaje edukativnog i kulturnog karaktera.

Izvor: Dnevnik
Foto: Unsplash