Početna Kultura 89 slika otkupljenih od Razvojne banke biće izložene u zgradama APV

89 slika otkupljenih od Razvojne banke biće izložene u zgradama APV

0

Umetnička dela koje je otkupila Pokrajinska vlada, a koja su bila u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine u stečaju, biće izložena u zgradama Pokrajinske vlade i Skupštine APV.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da se radi o 89 umetničkih slika vrednih više od šest miliona dinara koje se sada nalaze u vlasništvu Pokrajinske vlade, dodajući da je ovo pokazatelj koliko Pokrajina i Republika čuvaju i štite svoju kulturnu baštinu kao nacionalni identitet.

Ova kolekcija koja je nastajala godinama jeste jedan vrlo sažet pregled umetničkih dela različitih generacija i reafirmacije našeg modernizma kao i pluralizma postmodernističkih umetničkih koncepcija.

“Cilj otkupa umetničkih dela jeste da se prenese još jedna snažna poruka i podstakne čuvanje naše kulturne baštine, što mi, kao odgovorna Pokrajinska vlada, činimo godinama unazad”, rekla je Milošević.

Ona je naglasila da će ove slike biti izložene u zgradama Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine, a da će se u narednom periodu zalagati za pokretanje procedure da one budu zaštićene kao kulturno dobro.

Prikazani eksponati predstavljaju umetnička dela naših eminentnih stvaralaca poput Boška Petrovića, Olje Ivanjicki, Mersada Berbera, Zdravka Mandića, Miodraga Miće Popovića, Lasla Silađija, Save Stojkova, Vere Zarić, Miće Mihajlovića i mnogih drugih i to su dela koja su većinom nastala u drugoj polovini 20. veka.

Izvor: 021.rs
Foto: Vlada APV