Početna Kultura Anime simfonija – spektakl dva udaljena sveta u Srpskom narodnom pozorištu

Anime simfonija – spektakl dva udaljena sveta u Srpskom narodnom pozorištu

0
Keniči Simura – Foto: Promo

Sudar dva neverovatna sveta daje nesvakidašnji spektakl na ovim prostorima: Anime simfoniju! Prvi put u Srbiji, koncept maestra Keniči Simura iz Japana, ujediniće dva udaljena sveta – najpopularnije anime filmove i igre i operski orkestar.

„Za nas ovo nije prvi ovakav iskorak. Granice kreativnosti pomerali smo sa Rock i Disco operom, na koje je pre svega nova, mlada izuzetno reagovala. Sada pred sebe postavljamo nov zahtev, kako istovremeno dočarati duh anime filmova, uz dostojanstvo koje sa sobom nosi operski orkestar“, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Ansamblom, sastavljenim od desetina iskusnih operskih muzičara, kao i solista i specijalnih umetničkih nastupa upravljaće dirigentska palica idejnog tvorca koncepta, japanskog umetnika Keniči Simure.

Na programu koncerta biće muzika iz poznatih animea i igara: Sailor Moon, Evangelion, Macross, NieR:Automata, Final Fantasi, Chrono Cross, Persona, Samurai Varriors, Dragon Kuest, Chrono Trigger, Kingdom Hearts, Ni no Kuni, Nioh i druge popularna dela japanske animacije i industrije igara. Sem toga, samu muziku prate i projekcije filmova, kao dodatni efekti.

Orkestar SNP – Foto: V. Veličković

„Verujem da naša publika prepoznaje istinski kvalitet, te da će sa jednakim oduševljenjem biti dočekan ovakav koncert i to za sve generacije, posebno za one koji žele da se otrgnu od nametnutih merila. Čini mi se da smo u periodu koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dođemo do publike, a ne ona do nas, kako su kod nas inače naviknuta pozorišta. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja,” dodaje Stankov.

Anime simfonija uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i ljubitelji klasične muzike. Zato Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona. Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Keniči Simura.

Anime simfonija, premijerno će biti prikazana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 14. decembra u 20 časova, a karte su u prodaji na blagajni Pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo, SNP / V. Veličković