Početna Kultura BDP u SNP: Predstava “Tiho teče Misisipi” označila kraj prvog dela mini...

BDP u SNP: Predstava “Tiho teče Misisipi” označila kraj prvog dela mini festivala “Naši dani”

0

Sinoć, 11. maja u Sprskom narodnom pozorištu izvedena je predstava „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana. Ovo odlično izvođenje, publika je pozdravila desetominutnim aplauzom, ali je i zatvorila prvi deo mini festivala „Naši dani“.

U okviru sinoćnjeg okruglog stola, kojim je moderirao pozorišni kritičar Andrej Čanji, direktor Drame SNP-a Milovan Filipović i direktor BDP-a Jug Radivojević, istakli su da su veoma zadovoljni kako je prošao festival, i najavili da će narednog puta, u okviru „Naših dana“ učestvovati i studenti glume u Novom Sadu i Beogradu te će publika gledati njihove diplomske predstave.

„Dobili smo mnogo u ovih pet „Naših dana”. Pre svega, publika se vratila u pozorište u onoj meri u kojoj niko od nas nije očekivao. Mi smo, za nekoliko dana, organizovali jedan ozbiljan festival, koji je imao ozbiljan repertoar. Festival „Naši dani”, doveo nam je divne glumce, divne predstave i reditelje. Naša publika je to znala da nagradi, i nadam se da ovo predstavlja samo početak divne tradicije. U sledećoj rundi, uključićemo i one zbog kojih sve ovo radimo, a to su studenti svih naših akademija. I oni će u okviru ovog festivala i u Beogradu i u Novom Sadu, igrati svoje ispitne diplomske predstave”, rekao je Filipović.

Sa njim se slaže i direktor BDP-a Jug Radivojević koji kaže da se potvrdila dobra ideja, namera da se na ovakav način prezentuju teatri.

„Publika se, videli smo, jako uželela pozorišta, i pogotovo festivalske prezentacije teatra, i jako sam zadovoljan kako je prošao ovaj prvi deo mini festivala „Naši dani”. Ovo je potvrda da treba da nastavimo, ovo je jedan dobar vetar u leđa i jedva čekamo septembar i naš novi dolazak u Novi Sad. Naravno, radujemo se dolasku Novosađana kod nas. Mislim da je cilj ostvaren“, istakao je Radivojević

Tokom pet dana, od 7. do 11. maja, ljubitelji teatra, imali su priliku da uživaju u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta: „Fine, mrtve d(j)evojke“, pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, predstavu „Čitač“, Fedora Šilija, po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, predstavu „Ružni, prljavi, zli“, Slobodana Obradovića, po motivima filma E. Skole, rediteljke Lenke Udovički, „Divlje meso“, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, kao i „Tiho teče Misisipi“, Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana.

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a, a to su: „Bura“ Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ Nikite Milivojevića, „Tarif“ i „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Srđan Doroški