Početna Kultura Besedom Gorana Šušljika otvoreno Sterijino pozorje: I bi pozorište

Besedom Gorana Šušljika otvoreno Sterijino pozorje: I bi pozorište

0

Sterijino pozorje počelo je sinoć, a festival je na sceni Srpskog narodnog pozorišta otvorio glumac Goran Šušljik.

Dvostruki sterijanski laureat prisetio se u svojoj besedi događaja iz detinjstva u rodnoj Subotici, prijemnog ispita na Akademiji, doba provedenog u Novom Sadu, kao i uloga za koje je dobio Sterijine nagrade.

“Oprostite što sam ovu priliku iskoristio da pričam o svom životu. Obično sa ovog mesta pričam o tuđim. Ukrao sam ovu privilegiju. No, jedan život ne može da se ispriča jednom besedom. Ali, jednom pozorišnom predstavom može da se ispriča priča o svim ljudima, od postanka sveta do njegovog kraja. Zato smo mi večeras na Sterijinom pozorju”, rekao je Šušljik.

“Verujem da će se sledeće večeri, nakon sudnjeg dana, kada i ako do njega dođe, dogoditi pozorišna predstava koja će svedočiti o njemu, sudnjem danu i životu pre i nakon njega. Barem jedan glumac će hodati scenom i barem jedan će ga gledalac posmatrati. I bi pozorište”, rekao je Goran Šušljik otvarajući 69. Sterijino pozorje.

Publika je zatim imala prilike da vidi prvu predstavu u takmičarskoj selekciji – “Bilo jednom u Novom Sadu” Andraša Urbana, u izvođenju ansambla Novosadskog pozorišta/Újvidéki színház.

Na 69. Sterijinom pozorju učestvuje sedam predstava u takmičarskom programu i tri u međunarodnoj selekciji “Krugovi”.

Pozorje traje do 3. juna.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva