Početna Kultura “Book Talk” konferencija pretvorila Novi Sad u “književnu” destinaciju

“Book Talk” konferencija pretvorila Novi Sad u “književnu” destinaciju

0

Deveta regionalna književna konferencija “Book Talk”, koja okuplja najpoznatije pisce, književne kritičare i izdavače, uspešno je realizovana prethodna dva dana u tri gradske ustanove kulture: Poklon zbirci Rajka Mamuzića, Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Drugi dan konferencije otvorili su Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

“Nadam se da će naš prostor i naše slike doprineti da ova konferencija bude lepša, jer smo sigurni da će biti uspešna”, rekla je na početku konferencije Tijana Palkovljević-Bugarski.

“Sa kompanijom Color Media Communications nas spaja ljubav prema umetnosti i literaturi, i to dokazuju brojne saradnje sa ovom organizacijom. Želela bih da podsetim da se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog čuva i nova vredna zbirka knjiga, koju su potomci Pavla Beljanskog poklonili našoj galeriji nakon njegove smrti”, izjavila je Milana Kvas.

Konferencija “Book Talk” odlična je prilika da se sretnu zabava i kultura, jer uloga književnosti nije samo da poduči, već i da zabavi.

“Upravo se o tome i radi, da čovek ne mora da bude dosadan da bi bio pametan. Uvek pomislim na to kako se menja ideja o tome šta je popularna kultura, a šta je visoka kultura. Najbolji primer za to su Čarli Čaplin i džez”, izjavio je Vladimir Pištalo i dodao da ne treba prezirati stvari koje se obraćaju ljudima na zanimljiv način, jer ljudi nisu stvoreni da im bude dosadno.

Nakon uvodnih obraćanja, na temu književnosti održano je ukupno devet panela, dva razgovora “jedan na jedan” sa književnicima, dok je za učenike Gimnazije “Isidora Sekulić” organizovano tradicionalno druženje sa piscem.

“Book Talk” konferenciju podržali su Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Grad Novi Sad.

Foto: Book Talk