Početna Kultura Dela najvećih slikara naivnog slikarstva prvi put u javnosti u KS Svilara

Dela najvećih slikara naivnog slikarstva prvi put u javnosti u KS Svilara

0

Izložba „Iz dva ugla“ koja će obuhvatiti radove jednih od najvećih imena naivnog slikarstva kod nas – Zuzane Halupove i Martina Jonaša, biće otvorena u Kulturnoj stanici Svilara, u utorak, 19. oktobra u 18 časova.

U čast 20 godina od smrti Zuzane Halupove, najpoznatije žene naivnog slikarstva u svetu i ambasadorke Unicef-a i 25 godina od smrti Martina Janoša, najvećeg i najcenjenijeg naivnog slikara u Kovačici, čiji su radovi stigli do brojnih svetskih galerija, upravo će izložba u KS Svilara prvi put predstaviti publici mnoštvo reprezentativnih dela dvoje najpoznatijih slikara kovačičke škole naivne umetnosti, koja potiču iz privatnih zbirki i zbirki kolekcionara i ustanova.

Izložbi će prisustvovati ambasador Slovačke u Srbiji, Fedor Rosoha, a prisutnima će se obratiti koordinatorka mreže kulturnih stanica, Violeta Đerković i predsednik udruženja građana Naiva Art Kult, Boško Nedeljkov.

Projekat je finansijski podržan od strane Kancelarije za Slovake u Inostranstvu iz Bratislave i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK – V. Veličković