Početna Kultura Dobitnici nagrade “Predrag Tomanović” glumci Dimitrije Aranđelović i Anđela Pećinar

Dobitnici nagrade “Predrag Tomanović” glumci Dimitrije Aranđelović i Anđela Pećinar

0

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Predrag Peđa Tomanović” su mladi glumci Dimitrije Aranđelović i Anđela Pećinar, kao i studentkinja Emilija Milosavljević.

Žiri je nagradu ravnopravno dodelio Dimitriju Aranđeloviću za ulogu u predstavi “Jevanđelje po F.M. Dostojevskom” i Anđeli Pećinar za ulogu Sibile u predstavi “Bertove kočije ili Sibila”.

Nagradu za najboljeg studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu dobila je Emilija Milosavljević, studentkinja glume u klasi Borisa Liješevića.

Odluku je doneo žiri u kojem su bili predsednik žirija, glumac Valentin Vencel, pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i reditelj Predrag Štrbac.

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” dodeljuje se od 1995. godine, za najbolju ulogu koju je u Srpskom narodnom
pozorištu u prethodnoj godini ostvario glumac/glumica SNP-a, kao i najboljem diplomiranom studentu/studentkinji master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U spomen na rano preminulog glumca SNP-a, nagradu dodeljuje zadužbina koja nosi njegovo ime, a čiji su osnivači njegovi roditelji Milena i Milorad Tomanović.

Uručuje se svake godine, 17. januara, na dan njegovog rođenja.

Za nepunih pet sezona u Srpskom narodnom pozorištu, Predrag Tomanović je ostvario četrnaest uloga i osvojio šest nagrada.

Prvi glumac koji je dobio ovu nagradu bio je Aleksandar Gajin, 1995. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay