Početna Kultura Doček 7530: “Folklorika” u Kulturnoj stanici Liman

Doček 7530: “Folklorika” u Kulturnoj stanici Liman

0

Doček u Novom Sadu i ove godine spaja proslave 2022. i 7530. godine, a nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa Udruženjem HBO COLOR MEDIA EVENTS, 13. januara organizovala je i proslavu koju su obeležili koncerti širom grada, a koja se nastavila 14. januara u Kulturnim stanicama programima kojima smo se simbolično osvrnuli na tradicionalnu srpsku slavu, naše prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska

Dan nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture izložba “Slava” fotografa Pavela Surovog postala je deo upečatljivog ambijenta svih kulturnih stanica u Novom Sadu.

Cilj izložbe srpskog fotografa Pavela Surovog je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Vojvodini, Srbiji i regionu. Ova izložba je specifična reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa, prikazanog u novom svetlu, a deo je jedinstvene scenografije Kulturnih stanica u Novom Sadu u kojima se program Slave realizuje.

Dan nakon slavske proslave Novi Sad nastavio je da proslavlja svoju interkulturalnost nastavljajući sa negovanjem svih vojvođanskih tradicija. Tako je pored malih sajmova – bazara rukotvorina nacionalnih manjina ispred kulturnih stanica, u samim stanicama održan bogat program dečijih ansambala iz novosadskih kulturno-umetničkih društava.

U kulturnoj stanici Liman nastupio je dečiji folklorni ansambli udruženja „Folklorika”

Deca kao budući i najvažniji prenosioci kulturnog nasleđa priredili su program koji oslikava ulogu naših najmlađih sugrađana u zimskom ciklusu tradicionalnih običaja, a celokupan doživljaj ulepšao je zvuk horske, vokalne i instrumentalne tradicije prilagođene njihovom uzrastu.

Partner programa „Slava” je IDEA.

Događaji se organizuju u skladu sa epidemiološkim uslovima i merama koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

Na događajima je neophodno nošenje maski i držanje distance.

Ukoliko dođe do promena zvaničnih mera kriznog štaba sve informacije ćemo objaviti na vebsajtu docekns.rs.

Foto: Đorđe Mladenović