Početna Kultura Doček Nove godine u Podgrađu: Program, satnice, mapa i detalji proslave u Novom...

Doček Nove godine u Podgrađu: Program, satnice, mapa i detalji proslave u Novom Sadu 

0

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture dočekuje novu 2022. godinu uz nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

U odnosu na prethodne godine, Novi Sad pravi iskorak i kada je u pitanju sama lokacija Dočeka. Novosađani i njihovi gosti će 31. decembra u 20 časova i 22 minuta imati priliku da pogledaju deo predstave „Tesla, izumetnik” reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta kod Varadinskog mosta tzv. „Duga”, nakon čega će publika biti pozvana da u svečanoj povorci pređe most do Tesla – svetlosne galerije koja će se nalaziti u Podgrađu, gde će se nastaviti priča o čoveku koji je osvetlio čitav svet.

Doček 2022. u Novom Sadu: www.youtube.com/watch?v=VFFRF_RxO3U 

Teslinu svetlosnu galeriju otvoriće priča o Teslinom životu. O njegovom odnosu prema svetu i dostignućima ispričaće je na jedinstven način, kroz savremene umetničke izraze i tehnologije, bugarski multumedijalni umetnik dr Petko Tančev, italijanski umetnik dr Alberto Novelo, hrvatski umetnik Ivan Marušić Klif, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i koordinatorka projekta dr Milica Stojšić.

Nakon otvaranja, kroz čitavo Podgrađe do Beogradske kapije, publika će moći da otkrije i druge sadržaje kao što su laserski performans italijanskog umetnika Alberta Novela „See the Sound and Hear the light” na Trgu Prote Mihaldžića koji će početi u 23 časa i 15 minuta, dok će na samom ulazu u Trg biti postavljena interaktivna instalacija hrvatskog umentnika Ivana Marušića Klifa „Kinetic Rescanning” u okviru koje će publika moći da istraži interakciju svog pokreta sa zvukom i slikom. Kod same Beogradske kapije u tunelu nalaziće se rad svršenih studenata scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka – „SvetLOST” koji se bavi svetlošću kao životnom energijom, ali i fenomenom svetlosnog zagađenja.

Takođe, publika će na nekoliko bina u Podgrađu uživati u muzičkim nastupima, pa će tako DJ Dark Angel nastupiti u 22 sata na glavnoj bini ispred Beogradske kapije, a nakon nje i Noise Destruction na istom mestu u 23 časa i 15 minuta. Takođe, na velikoj sceni smeštenoj na Trgu Prote Mihaldžića od 22 sata publika će slušati Elektro Guzzi, a od 23.45 Nipplepeople. Na maloj sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Kanda Kodža i Nebojša dok će u 23.30 svoj koncert početi Đorđe Miljenović.

MAPA TLG: www.docekns.rs/mapa/ 

Posetioce u ponoć očekuje vatromet koji će biti sinhronizovan sa video-projekcijama, rasvetom i laserima i to na dve lokacije – kod Beogradske kapije, kao i na jednoj od terasa Petrovaradinske tvrđave, za Novosađane koji ponoćni spektakl prate sa novosadske strane.

Priča o Tesli i njegovim idejama, započeta predstavom, pa nastavljena kroz otvaranje Tesline svetlosne galerije, a slavljena kroz umetničke radove i scenski dizajn za umetničke događaje, završava se 1. januara na Keju žrtava racije uz laserski performans „Trzaj u krajoliku” autora Ivana Marušića Klifa i dr Alberta Novela koji će publika gledati od 17 sati. Prvo veče u 2022. godini, na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije od 21 sat nastupiće beogradska supergrupa Minilinija, dok će publika od 23 sata slušati bečki dvojac Kruder i Dorfmeister, koji dolaze uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Povodom realizacije programa u okviru Dočeka 2022 godine, privremeno će biti izmenjen režim saobraćaja. Do 1. januara, do 17 sati, biće zatvoren saobraćaj u delu Bulevara Mihajla Pupina od raskrsnice Sonje Marinković i Ive Lole Ribara do dela na obe trake na Trgu neznanog junaka. U istom periodu biće zatvoren saobraćaj na Varadinskom mostu.

Takođe, saobraćaj je zatvoren do nedelje, 2. januara, do 20 časova, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od ulaza u Beogradsku ulicu do skretanja na Petrovaradinsku tvrđavu iza Beogradske kapije, u delu ulice Prote Mihaldžića od raskrsnice sa ulicom Trg vladike Nikolaja,  a zatvoren je i ulaz u Štrosmajerovu ulicu od raskrsnice sa ulicom Trg vladike Nikolaja. Parking na Trgu Prote Mihaldžića biće zatvoren do nedelje, 2. januara do 8 časova ujutru.

Ulaz na programe 31. decembra i 1. januara je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu lokalni novosadski ugostitelji obezbediti punktove sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti. Meteorolozi za petak, 31. decembar i subotu 1. januara prognoziraju vedro vreme. Preporuka epidemiologa jeste da se nose maske i da se drži distanca. Zbog zatvorenih ulica, svim posetiocima koji dolaze sopstvenim prevozom se preporučuje da parkiraju svoje automobile na parking mestima na gradskoj strani, pre mosta Duga ili u Petrovaradinu.

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković