Početna Kultura Doček u Novom Sadu: Počela prodaja ulaznica za 13. januar

Doček u Novom Sadu: Počela prodaja ulaznica za 13. januar

0

Doček u Novom Sadu, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, šestu godinu zaredom biće poseban audio-vizuelni doživljaj, spajajući dve Nove godine, 31. decembra na otvorenom i 13. januara u zatvorenim prostorima, kao kruna Evropske prestonice kulture. Počela je prodaja ulaznica po promotivnoj ceni za koncerte 13. januara, a one su dostupne na svim prodajnim mestima Gigstix-a, kao i onlajn na njihovom sajtu gigstix.com.

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan nastupiće u Gradskoj koncertnoj dvorani, a holandska muzička diva iranskog porekla i dobitnica nagrade na Berlin Video Music Awards 2020. Sevdaliza i ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica priznanja Elle Style Awards za 2022. godinu Konstrakta, uz bend Zemlja gruva stižu u Srpsko narodno pozorište.

Sevdaliza
Foto: Philippe Vogelenzang

Afrička R’n’B princeza Nneka nastupiće u Sinagogi, u Reformatorskoj crkvi koncert će održati jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, dok će svetski poznati sastav Divanhana nastupiti u gimnaziji Laza Kostić. Rok zvuk, svako na svoj jedinstven način, donose Shortparis u Fabrici, zvezde iz Londona Haelos u Pozorištu mladih, Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđe David i Ivana Peters u Kulturnoj stanici Barka, legendarna Yu grupa u unplugged izdanju u svečanoj sali kompanije NIS. Podršku tom programu na Dočeku pružila je kompanija NIS.

Yu grupa
Foto: promo

Virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang koncert će održati u Novosadskom pozorištu, pevačica čiji glas ruši granice i puni velike sale Tijana Bogićević stiže u Kulturni centar Novog Sada, a najbolji džez bend iz Srbije EYOT u Kulturnu stanicu Eđšeg. U Radničkom domu nastupiće hrvatski lajv tehno sastav ABOP, a fuziju zvukova u Kulturnu stanicu Rumenka donosi bend Kal. U Srpskom narodnom pozorištu nastupiće i pevačica duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević.

Tijana Bogićević
Foto: promo

U okviru Dočeka 13. januara, u Kulturnoj stanici Bukovac, program za decu prirediće udruženje umetnika Visoko C koje iza sebe ima više od 500 izvedenih predstava, a tamo će nastupiti i sjajne devojke koje čine tamburaški sastav La Banda. Ulaz na njihove nastupe biće slobodan.

Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. januara, zajedno sa izvođačima, na tome će raditi renomirani umetnici među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, dve profesorke sa Fakulteta tehnčkih nauka Mia David i Tanja Milovanović, ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Doček 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave — ulaz slobodan

Drugu godinu zaredom, Doček 31. decembra u Novom Sadu izmešten je sa glavnog gradskog trga u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde će se kroz saradnju izvođača i vizuelnih umetnika taj barokni dragulj pretvoriti u potpuno novi ambijent. Novi Sad u 2023. godinu uvešće čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu — Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.

Nneka
Foto: promo

Specifičnost Dočeka u Novom Sadu upotpuniće i tri spektakularne izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom i to na tri lokacije — u Muzeju Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, Studiju M i Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Dok na izložbama o Milevi i Milutinu radi umetnik dr Dušan Jovović, Teslinu svetlosnu galeriju upriličiće umetnici Dejan Stojkov, Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi. Ekskluzivni sponzor izložbe „Mileva” je Erste banka.

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Foto: docek.rs/promo