Početna Kultura “Dunavska sonata” obeležila 140 godina od rođenja Isidora Bajića

“Dunavska sonata” obeležila 140 godina od rođenja Isidora Bajića

0

Stihovima pesme “Sve dok je tvoga blagog oka” i kompozicijama Baha, Hajdna, Betovena, Skarlatija, Debisija i Berensa, u dvorištu Nikolajevske crkve, nedaleko od mesta gde je živeo, “Dunavska sonata” obeležila je 140 godina od rođenja najpoznatijeg novosadskog kompozitora Isidora Bajića.

Nastupili su sopran Olivera Bolta, uz klavirsku pratnju Duške Belić, pijanistkinje Petra Spasojević i Ivana Vučković i mladi umetnik na harmonici Uglješa Vukov.

– Pre četiri godine, “Dunavska sonata” je prva u regionu pokrenula projekat održavanja koncerata klasične muzike na otvorenom, s ciljem da se svim građanima omogući da se besplatno upoznaju s najvećim delima klasične muzike. Od 2015. do danas, održali smo  preko 20 koncerata i promovisali više od 100 mladih talenata iz Novog Sada i Vojvodine. Njihove nastupe uživo je videlo preko 10.000, a preko Fejsbuka više od 25.000 ljudi. Kako bi klasika doprla do što šireg kruga slušalaca ove godine koncerte održavamo na 15 lokacija širom Novog Sada – kaže Milica Trifunov direktor festivala “Dunavska sonata”.

Šesti po redu koncert u okviru festivala klasike na otvorenom “Dunavska sonata” relizovan je pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i u saradnji s Eparhijom Bačkom.

Autor: NsHronika
Foto: Promo