Početna Kultura Dva izvođenja “Trubadura” u maju u SNP-u

Dva izvođenja “Trubadura” u maju u SNP-u

0

Opera “Trubadur, između ljubavi i osvete” u maju će imati dva izvođenja na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta, i to u četvrtak, 9. maja i ponedeljak, 20. maja, oba dana sa početkom u 19 časova.

Zasnovana na viteškoj drami „El Trovador“ iz 1836. godine koju je napisao Španac Antonio Garsija Gutijeres, Tubadur je jedna od tri opere koje se smatraju vrhuncem Verdijeve umetnosti (uz Rigoleta i Travijatu). Trijumfovala već prve noći u Rimu i nakon premijere, 19. januara 1853, odmah je priznata kao remek-delo i u samo nekoliko godina izvedena je u mnogim evropskim i svetskim operskim središtima. U SNP-u je Trubadur bio prvi put izveden 1921, i docnije nije silazio sa našeg operskog repertoara: bilo je četiri premijere (1951, 1966, 1976, 2008) i tri obnove (1955, 1981, 2019).

Teme opsesije, osvete, rata i porodice prenose se kroz likove koji predstavljaju dramatične kontraste. Centralni lik – i onaj koji je izgleda privukao Verdija jeste lik Ciganke Acučene, čak je razmišljao da operu naslovi njenim imenom. Kompozitor je u to vreme ovladao romantičnom i belkantskom tradicijom, uvrstio je vatrene likove, ekstremne dramske situacije i virtuozne zahteve prema pevačima, zaplet, muziku koja je transcendentna pa se opera i danas svuda u svetu sa velikim uspehom izvodi. U drugom činu je čuveni hor Cigana koji je postao jedan od najpoznatijih odlomaka u operskom repertoaru. Trubadur ima koncentriranu emocionalnu napetost koja traje tokom čitavog izvođenja, uz neverovatno bogatstvo melodike, što je ovom delu osiguralo trijumf i fantastičan je primer kako se melodijom mogu pojačati karakteri likova. Grof Luna i Leonora imaju upravo aristokratsku finoću linije, što odaje njihovo poreklo, iz Acučeninih arija izbijaju životni pokretači – ljubav prema sinu i želja da osveti svoju majku, dok je trubadur Manriko rastrzan između ljubavi prema Leonori, želje da oslobodi zarobljenu majku i da se osveti Grofu Luni.

Diriguje Željka Milanović, u ulogama su: Svitlana Dekar (9.5) / Danijela Jovanović (20.5) kao Leonora, dvorska dama, Janko Sinadinović, k.g. NP Beograd (9.5) / Aleksandar Saša Petrović (20.5) kao Manriko, trubadur, Violeta Srećković (9. 5) / Marina Pavlović Barać (20.5) kao Acučena, stara Ciganka, u ulozi Grofa Lune je Željko R. Andrić, Ferando, zapovednik Luninih vojnika Goran Krneta (9.5) / Strahinja Đokić, k.g. (20.5), Maja Andrić kao Ines, Igor Ksionžik kao Ruiz, Vladimir Zorjan kao Stari Ciganin, Aleksandar Tolimir kao Glasnik. Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

Foto. SNP/B. Lučić