Početna Kultura “Igorovi dani” od 25. aprila u Srpskom narodnom pozorištu

“Igorovi dani” od 25. aprila u Srpskom narodnom pozorištu

0

Srpsko narodno pozorište već treću godinu organizuje manifestaciju “Igorovi dani” od 25. do 29. aprila, posvećenu rano preminulom umetniku Igoru Vuku Torbici.

U četiri dana, publika će imati priliku da gleda: “Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta u Beogradu, “Bakhe“ Narodnog pozorišta iz Bitolja, “Projekcija predstave: Priče iz bečke šume“ Gradskog dramskog kazališta Gavella, kao i predstavu “Don Žuan“ Narodnog pozorišta “Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Takođe, biće upriličen i razgovor o stvaralaštvu Igora Vuka Torbice koji će okupiti njegove prijatelje, saradnike, i poštovaoce njegovog rada.

Osnivač manifestacije, glumac Milovan Filipović kaže da su “Igorovi dani“ u prethodne dve godine pokazali koliko je njegovo stvaralaštvo vredno, da je postavilo standarde koje nije lako dosegnuti, i da odjeci, utisci jasno pokazuju da su njegove predstave i dalje vrednosno najkvalitetnije u našim teatrima.

“Igorovi dani su postali važan događaj koji okuplja ljude iz različitih delova regiona, omogućavajući im da dele svoje ideje, iskustva i strast prema umetnosti. Tražimo načine da održimo i sačuvamo nasleđe Igora Vuka Torbice i njegovu umetnost, dok istovremeno pružamo platformu za razvoj novih talenata i saradnju među pozorištima“, istakao je Filipović i dodao:

“Ujedinjujući umetnike i publiku, u planu je da manifestacija Igorovi dani živi, možda da putuje kroz gradove regiona, stvarajući prilike za mlade umetnike da ostvare svoj potencijal i donesu svežu perspektivu u pozorišta“.

Reditelj Igor Vuk Torbica ostavio je neizbrisiv trag na pozorišnim scenama širom regiona. Svojim predstavama je postavljao standarde ne samo u pozorišnoj umetnosti, već je gradio snažne mostove među ljudima, otvarajući pitanja i dijaloge o suštinskim temama koje nas povezuju.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva