Početna Kultura Inicijativa da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci

Inicijativa da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci

0

Novosadske građanske inicijative predložile su da se odustane od planiranja muzeja Đorđu Balaševiću u Univerzitetskom parku, te da se pronađe druga lokacija. Kako navode, parkova je u Novom Sadu malo, pa treba sačuvati što više zelenila. Njihovo je mišljenje da bi lokacija za muzej Balaševiću trebalo da bude na Salajci i za to predlažu objekat u Temerinskoj 1.

Predstavnici ove inicijative ističu da se Univerzitetski park prostire na svega pet i po hektara, te da je ta površina već u velikoj meri okrnjena postojećim parkingom i zgradom Rektorata.

– Sa bačke strane svega je pet parkova, koji po svojoj funkciji predstavljaju zonske parkove. Iako je grad u velikoj meri narastao, kako po broju stanovnika, tako i po površini, formiran je svega jedan novi park na Novom naselju, koji je nesrazmerno male površine uzimajući u obzir broj stanovnika sa Nove Detelinare, Novog naselja i Detelinare koji će gravitirati ka njemu. U nacrtu plana Univerzitetskog parka, urbanisti u tekstualnom delu (nema podataka u grafičkom) predviđaju park skulptura, istrčavalište za pse, dečije igralište, objekat kulture-muzej, amfiteatar, fontanu, saletle. Ukoliko bi se sve ovo realizovalo, park bi izgubio svoju osnovnu funkciju i utopio bi se u behaton i beton. Primeri loše prakse se mogu videti u Limanskom parku, kao i u novoformiranom parku na Novom naselju – ističu u saopštenju.

Oni pozdravljaju ideju da se „našem najpoznatijem, najvoljenijem i svakako najpopularnijem sugrađaninu građani i građanke Novog Sada oduže memorijalnim prostorom“.

– Ovakav sadržaj bi svakako imao publiku iz celog regiona i obogatio turističku ponudu. No, bilo kakva izgradnja u Univerzitetskom parku je nedopustiva, a politička odluka da se u parku zida memorijalni kompleks Đorđu Balaševiću predstavlja svojevrsnu emotivnu ucenu i nastavak uništavanja zelenih prostora – dodaju.

Smatraju da muzej treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću, a koji neupitno nestaje pod pritiskom investitorskog urbanizma.

– Kao idealan prostor, predlažemo zgradu na adresi Temerinska 1. Ova zgrada uživa zaštitu kao kulturno dobro. Simbolično, predstavlja početak Salajke, nalazi se na raskrsnici mnogih putnih pravaca. U prošlosti je predstavljala kafanu od velikog značaja za društveni život, u kojoj su se okupljali različiti društveni slojevi. U neposrednoj blizini je i kuća Mileve Marić Ajnštajn, kao i Đoletova kuća u Cvijićevoj – navode i dodaju da bi multifunkcionalan prostor posvećen Đorđu Balaševiću predstavljao svojevrsnu muzičku kulturnu stanicu sa stalnom postavkom i da bi u velikoj meri oplemenio i oživeo kulturni život Salajke, kao i da bi se uklopio u predstavljen plan uređenja ovog dela grada u susret prestoničkoj godini kulture.

Kada je u pitanju zgrada koju predlažu, navode da se uvidom u katastar vidi da postoji spor između Mat-Real Estate (kompanija Petra i Zore Matijević) sa nekadašnjim nosiocima prava nad objektom, ali veruju da nije teško naći kompromis.

– Objekat je vidno zapušten, devastiran i propada, te bi bila nenadoknadiva šteta da Grad izgubi još jedan reprezentativan biser istorijskog nasleđa usled namernog uništavanja zbog vredne lokacije na kojoj bi nikao bezličan soliter – zaključuju predlagači ove inicijative – Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Svet i Dunav, Dunavac (Šodroš) i Organizacija za zaštitu prirode i životinja-OSNA.

Izvor: novisad.com
Foto: Printscreen