Početna Kultura Interaktivni performans “Novi Sad: Mitsko utočište” od 14. jula ispred Varadinskog mosta

Interaktivni performans “Novi Sad: Mitsko utočište” od 14. jula ispred Varadinskog mosta

0

Interaktivni performans “Novi Sad: Mitsko utočište” prati priču o piscu koji se vraća u svoj rodni grad nakon godina života provedenih u inostranstvu.

Nakon što stigne u Novi Sad, shvata da se previše stvari promenilo. Performans je osmišljen tako da prati priču pisca i njegovo viđenje promenjenog Novog Sada.

Tako će se posetioci kroz imerzivnu i multimedijalnu šetnju javnim prostorima u gradu, susresti sa prošlošću, sadašnjošću i imaginarnim pričama o multikulturalnom i stalno promenljivom gradu koji je prerastao sam sebe u poslednjih sto godina.
U sklopu performansa biće postavljena instalacija autorke Danice Bićanić na Trgu Republike koja u fokus stavlja temu prisustva odnosno odsustva zelenila u centralnim zonama Novog Sada.

Kako bi publika iskusila ovaj performans biće neophodno da se prijave putem linka i instaliraju zvaničnu aplikaciju, koja će biti dostupna na Google Play i App Store prodavnicama. Osim toga, biće potrebno da ponesu sopstvene slušalice, dok će im internet biti obezbeđen na licu mesta.

Na razvoju performansa radio je glavni umetnički tim koji se sastoji od 6 umetnika iz tri grada – Novog Sada, Skoplja i Tirane. Autori performansa: reditelj Atila Antal, prostorni dizajn Višnja Žugić, dramaturg Ivana Nelkovska, snimatelj Miljan Vuletić, kompozitorka Klodeta Buzi i dizajner Johan Kosta.

Interaktivni performans održaće se 14, 15. i 16. jula ispred Varadinskog mosta (novosadska strana), kod table “Novi Sad”.
Interaktivna šetnja deo je projekta “Public Spaces Re:claimed” koji spaja urbanu sociologiju i umetnost kako bi uticali na razvoj novih identiteta javnih prostora u savremenim gradovima. Projekat koristi imerzivne multimedijalne šetnje kao umetničku intervenciju i bavi se izazovom oblikovanja i razumevanja javnih prostora, kao i naše slobode da odlučimo u kakvom gradu želimo da živimo, posebno u zemljama koje se suočavaju sa trajnom tranzicijom.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/Facebook.com/events