Početna Kultura Izložba “1+1 Nagoveštaji” od 8. februara u Novom Sadu

Izložba “1+1 Nagoveštaji” od 8. februara u Novom Sadu

0

Galerija SULUV Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine iz Novog Sada biće 8. februara domaćin izložbe naziva pod nazivom “1+1 Nagoveštaji” ćerke i oca Alene Klaćikove i Jozefa Klaćika, javili su iz te galerije.

Likovni projekat prezentuje namere dvoje umetnika, koji su povezani pre svega intimnijom i snažnijom vezom – porodičnim odnosom oca i kćeri, ali i zajedničkom zamisli, senzibilitetom, medijom izražavanja, koji se odražava u njihovom stvaralaštvu.

Ovo je treća zajednička izložba koja je zaokružena nazivom “Nagoveštaji”. Ustanovljen izraz Jozefa Klaćika ovaj put se ogleda u njegovim apstraktnim formama predstavljenim na 3D platnima, koje će se tako locirati u sferi između slike i skulpture.

Alena Klaćikova se u svom novijem ciklusu radova takođe opredeljuje za medij slike koja prodire u polje trodimenzionalnosti, pokušavajući da prikaže isprekidan proces misaonog toka, kompleksnost putanje jedne misli.

Oba autora prikazuju sopstvene misli i težnje nagoveštene u tim apstraktnim formama.

Mlada umetnica (1991, Novi Sad) završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedri za Grafiku, 2014, član je SULUV-a od 2015. godine.

Pored grafike intenzivno se bavi slikarstvom i crtežom, priredila je sedam samostalnih i učestvovala na 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više nagrada za postignut uspeh u okviru studija, kao što je “Koreni” i “Senfelder” za izuzetna ostvarenja iz oblasti litografije u Nemačkoj.

Jozef Klaćik (1949, Stara Pazova), slikar, grafičar, multimedijalni umetnik, završio je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput 1969. u Novom Sadu, a onda je upisao Akademiju likovnih umetnosti (ALU) 1970. u Bratislavi, gde je dostigao titulu magistra 1976.

Posle završetka studija radio je kao profesor na ALU u Novom Sadu i kao grafički urednik u izdavaštvu.

Tokom duge i plodne karijere izlagao je na 1000 kolektivnih i 30 samostalnih izložbi u zemlji i van nje.

Na studijskim putovanjima bio je u Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj, Austriji i Češkoj.

Dobitnik je 19 značajnih nagrada u Srbiji i u inostranstvu i član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Srbije, Asocijacije slovačkih grafičara i Udruženja književnika Vojvodine.

Likovni i drugi radovi ovog umetnika nalaze se u desetinama muzeja i galerija, kao i u mnogim privatnim zbirkama širom sveta.

Izložba ćerke i oca će biti otvorena za posetioce do 26. februara.

Izvor: RTV
Foto: Suluv.org