Početna Kultura Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Bračni par Karakaš i...

Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Bračni par Karakaš i Popova

0

Udruženje “Petrovaradin Media” uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Mihail Nikolajevič Karakaš – operski pevač, bariton; glumac i reditelj (Simferopoljna Krimu, 1887 – Bukurešt, 1937)

Završio Petrogradski konzervatorijum. Usavršavao se u Milanu. Solista u Boljšoj teatru u Moskvi i Mirijinskog pozorišta u Petrogradu. Sa suprugom Lizom Popovom dolazi u Kraljevinu SHS 1922. Solista 1922-1923 i reditelj 1934-1935 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bio je svestran: dobar pevač, koristan reditelj-praktičar, diplomirani filozof i inženjer i solidan pozorišni erudit.

Posle jedne evropske turneje sa hudožestvenicima Verom Greč i Polikarpom Pavlovim osnovao je filmsko-glumačku školu i igrao u pozorištu Aleksandra Čerepova, a 1934. godine reditelj je u Beogradskoj operi, većinom za obnovu izvođenih opera. Karakaš je pevao sigurno postavljenim baritonom plemenite boje, lirski mekim, unoseći se osećajno u glumački savesno i inteligentno izrađene partije pretežno lirskog žanra.

Značajnije su mu uloge: Šarples (“Madam Beterflaj”), Evgenije Onjegin (u ist. operi), Figaro (“Seviljski berberin”), Valentin (“Faust”), Silvio (“Bajaco”), Marsel (“Boemi”), Ford (“Vesele žene vindzorske” O. Nikolaja).

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvaran pod uticajem belih Rusa u vremenu posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo