Početna Kultura Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” sutra u Beloj Crkvi

Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” sutra u Beloj Crkvi

0

Udruženje “Petrovaradin Media” uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 6. februara, u Muzeju u Beloj Crkvi sa početkom u 18 časova.

Postavku će otvoriti:

Igor Vokoun, direktor Muzeja u Beloj Crkvi

Vladimir Kasteljanov, osnivač Muzeja Ruska Soba

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Pre pozdravnih govora, solistkinja Muzičke škole iz Vršca izvešće dve pesme na ruskom jeziku.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu (20.2.) i Novom Bečeju (27.2.), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo