Početna Kultura Izložba o Jesenjinu u Biblioteci Matice srpske

Izložba o Jesenjinu u Biblioteci Matice srpske

0

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Sergeja Aleksandroviča Jesenjina Biblioteka Matice srpske je priredila elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavka, koju čini izbor dela Jesenjina i literature o njemu, može se pogledati do 9. avgusta u javnom katalogu Biblioteke.

Elektronski katalog izložbe dostupan je na sajtu www.bms.rs.

Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla, urednik Selimir Radulović.

Sergej Aleksandrovič Jesenjin, jedan od najvećih ruskih pesnika 20. veka, rođen je u selu Konstantinovu u Rjazanskoj guberniji 1895. godine. Detinjstvo je proveo odrastajući u domu dede i babe, u seoskom okruženju, što je ostavilo veliki trag u njegovoj poeziji. Nakon završene škole upisao se na moskovski Narodni univerzitet A. L. Šanjavskog, na kome je proveo nešto više od godinu dana. U to vreme je već počeo da objavljuje pesme u književnim časopisima. U Petrogradu je upoznao neke od najvećih tadašnjih ruskih pesnika koju su mu dali podršku za dalji rad. Vrlo brzo je stekao pesničku slavu i učestvovao je u brojnim kulturnim dešavanjima. Bio je jedan od predstavnika pokreta imažinizma u Rusiji.

Autor je brojnih zbirki pesama. Neka od njegovih najznačajnih dela su: pesme “Breza”, “Jesen”, “Pesma o keruši”, “Mangup”, “Ispovesti mangupa”, “Doviđenja druže, doviđenja”, poeme Ana Snjegina, Crni čovek itd. Njegovi stihovi su danas poznati u celom svetu.

Sergej Jesenjin je tragično skončao 28. decembra 1925. godine. Sahranjen je na Vaganjkovskom groblju u Moskvi.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia