Početna Kultura Izložba “Peštanski đaci” od četvrtka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Izložba “Peštanski đaci” od četvrtka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Izložba “Peštanski đaci: Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković“, autorke Marte Đarmati, biće otvorena u četvrtak, 18. juna, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ovom izložbom Spomen-zbirka obeležava datum rođenja kolekcionara i darodavca Pavla Beljanskog. Izložbu će otvoriti Klara Sentđerđi, direktorka Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske Kolegijum Hungarikum.

Budimpešta je u prvim decenijama 20. veka privukla veliki broj mladih umetnika kako iz Mađarske tako i iz šireg regiona, među kojima su bili Petar Dobrović, Zora Petrović, Ivan Radović i Ivan Tabaković. Ovih četvoro umetnika rođeni su na samom kraju 19. veka u južnim županijama tadašnje Mađarske, tj. unutar granica Austrougarske monarhije. Građanski porodični status i znanje mađarskog jezika su neki od faktora koji su ih usmerili ka Akademiji lepih umetnosti u Budimpešti, koja je u to vreme nudila solidnu osnovu za dalje usavršavanje u najznačajnijim umetničkim centrima, poput Minhena i Pariza.

Izložba i stručni tekst u pratećem katalogu kao plod istraživačkog rada u arhivama umetničkih fakulteta u Budimpešti predstaviće publici nova otkrića vezana za rani period školovanja četiri umetnika. Postavka, koju čini izbor od sedamnaest slika i crteža iz fonda Spomen-zbirke, uz dokumentarne panoe, približiće posetiocima na koji su način umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog usvojili uticaje klasičnog umetničkog obrazovanja i novih ideja modernog doba.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Izvor: 021
Foto: Promo/Spomen-zbirka Pavla Beljanskog