Početna Kultura Izložba “Približavanje razgraničenosti” sutra u KCNS

Izložba “Približavanje razgraničenosti” sutra u KCNS

0

Izložba slika i crteža “Približavanje razgraničenosti”, autora Dušana Savkovića, biće otvorena u ponedeljak, 7. avgusta, u 19 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta 5).

Najnoviju seriju crteža i slika Dušana Savkovića karakterišu jake konture, jasni oblici izvedeni u čistim, jarkim bojama, jasna razlika između motiva kao što su muškarac, žena, kuća, pas, oblak, drvo, voda. Kombinujući ove motive, Savković predstavlja teme koje su bile značajne mnogim autorima tokom istorije umetnosti, u okviru kritičkog, čak ironičnog, prikazivanja pojava koje karakterišu vreme u kojem stvara. Najzastupljeniji motivi u njegovim radovima su oblaci i izdužene ruke.

Dušan Savković (alias Dukatti) (1984, Novi Sad) – Diplomske i master studije slikarstva završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića 2012. godine. Stručno usavršavanje za restauratora arheološke keramike završio u Muzeju Vojvodine 2014. godine. Od 2017. član je ULUS-a i SULUV-a. Od 2022. član je i Udruženja “Likovni krug” na Petrovaradinskoj tvrđavi. Realizovao oko 20 samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i u inostranstvu. Slike mu se nalaze po privatnim kolekcijama širom sveta. Bavi se skulpturom, instalacijom, performansom i multimedijima. U slikarstvu prepoznatljiv po izrazito tamnim pozadinama koje “budi” narativno komičnim scenama i provokativnim nazivima. Kroz svoje radove često postavlja pitanja šta donosi budućnost i u kom pravcu će otići neizvesnost umetnika. Na svojstven način tumači poimanje sveta i modernu poetiku življenja. Upućuje na prošlost, sadašnjost, budućnost, prijateljstvo, ljubav, na ono što buja, jurnjavu, pomamu, besmisao, lenčarenje, ciljanu zabavu. Najčešće prikazuje motiv i naglašen simbol čoveka sa produženim rukama. Jedan od Savkovićevih poznatijih radova široj javnosti je skulptura-instalacija “Drži me za ruku” napravljena od otpada i postavljena 2020. godine na Fruškoj Gori. Godine 2023. nagrađen je I nagradom na prolećnoj izložbi Udruženja Likovnih umetnika Srbije.

Izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

Izvor: dnevnik.rs, kcns.org.rs
Foto: Promo