Početna Kultura Izložba “Rubensovi krugovi” u Matici srpskoj

Izložba “Rubensovi krugovi” u Matici srpskoj

0

cover-rubensovi-krugovi-u-gms_660x330

U okviru Manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” koja je otvorila vrata posetiocima od 9. do 18. maja u preko 60 muzeja u Srbiji od 10.00 ujutru do 22.00 sata uveče sa idejom da se predstave sva bogatstva i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture, Galerija Matice srpske pripremila je bogat program posvećen gostujućim izložbama Narodnog muzeja u Beogradu “Svetlost u mraku Prvog svetskog rata” i “Rubensovi krugovi” ali i program posvećen stalnoj postavci Galerije.
Kao glavni program izdvajamo predavanje “U spomen viteštvu” prof. dr Jelica Novaković-Lopušina, koje će biti održano u petak 15. maja u 18.00 časova, u okviru izložbe “Rubensovi krugovi”.
Na izložbi centralno mesto zauzima slika Dijanin povratak iz lova, reprezentativno delo nastalo u radionici najznačajnijeg flamanskog majstora XVII veka Petera Paula Rubensa.

Međutim, pored nje prikazana su i dela četvorice flamanskih umetnika sa kojima je Rubens često sarađivao. Jedan od njih je bio i Sebastijan Vranks (1573‒1647), flamanski barokni slikar Antverpenske škole.

Predavanje će biti posvećeno žanrovskoj slici Bitka konjanika Sebastijana Vranksa koja obrađuje jedan od najomiljenijih i najcitiranijih motiva svog vremena: istiniti istorijski događaj koji nosi duboku simboliku jer predstavlja oproštaj od viteških ideala i nizozemskog poimanja čojstva i junaštva. Kroz izlaganje će biti reči o društvenim prilikama tog vremena i konkretnom incidentu koji je poslužio kao inspiracija ne samo Vranksu već i drugim umetnicima da slikaju ovu temu.

Autor: RTV
Foto: galerijamaticesrpske.rs